Politika

"Mēs neesam lumpeņi": Latvijas emigranti nesaprot pārmetumus par KPV LV atbalstīšanu

© Sputnik / Sergey Melkonov Sergey MelkonovЛидер KPV LV Артусс Кайминьш после выборов
Лидер KPV LV Артусс Кайминьш после выборов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvieši Lielbritānijā pat nepieļauj domu, ka valdība varētu tikt izveidota bez Kaimiņa partijas, un ar nepacietību gaida jaunās koalīcijas pirmos lēmumus.

RĪGA, 9. oktobris – Sputnik. Partija KPV LV, kura izveidos pēc skaita otru lielāko Saeimas frakciju, bijusi ļoti populāra emigrantu vidū, raksta skaties.lv.

Подсчет голосов на избирательном участке в Доме конгрессов в Риге - Sputnik Latvija
Politika
"Saskaņa" un KPV LV pastāstīja par draudiem palikt ārpus koalīcijas

Piemēram, Lielbritānijā visos 19 vēlēšanu iecirkņos šī partija ir pirmajā vietā.

Rīts pēc vēlēšanās daudziem latviešiem Lielbritānijā sākās ar patīkamām ziņām – partija, kuru viņi atbalstīja, ieguvusi lielu balsu skaitu. Taču tai pat laikā emigrantus, piemēram, Lielbritānijas Ragbijā dzīvojošo Gitu Luksu nepatīkami pārsteidza latviešu negatīvie komentāri sociālajos tīklos sakarā ar ārzemju tautiešu lēmumu atbalstīt Artusa Kaimiņa partiju.

"Viņi mūs sauc par lumpeņiem. Visus, kas balso par KPV LV, sauc par lumpeņiem, bet, ziniet, šeit Lielbritānijā ir ārkārtīgi daudz izglītotu latviešu, viņi ir daudz sasnieguši un izveidojuši šeit arī savus uzņēmumus.

Mēs vienkārši domājam citādāk, neitrālāk un – pat patiesāk, jo Latvijas politiku redzam no malas un varam salīdzināt ar Lielbritānijas politisko pieredzi.

Mēs šeit varbūt par Latvijas nākotni rūpējamies vairāk nekā dažs labs Latvijā, kurš vispār pat nespēja piecelt savu pēcpusi un aiziet nobalsot,"- pastāstīja Gita Luksa.

Emigranti Lielbritānijā par nepieļauj domu, ka KPV LV nonāks opozīcijā, tieši pretēji, viņi sagaida, ka prezidents piedāvās izveidot valdību Aldim Gobzemam.

"Negribētu tur redzēt ne Nacionālo apvienību, ne ZZS, ne "Jauno Vienotību", kas gan nav nekas jauns, tikai nosaukumu nomainījuši," — piebilda Luksa.

"Mēs Anglijā dzīvojošie latvieši noteikti negribam redzēt jaunajā valdībā vecās partijas, jo to solījumi nav piepildīti," — pastāstīja Regbijā dzīvojošā Jogita Vilsone. Viņai tās bija pirmās vēlēšanas.

Vilsone skaidro KPV LV popularitāti emigrant vidū ar to, ka šī partija prata runāt Latvijas diasporas valodā.

Выборы в Сейм Латвии - Sputnik Latvija
Latviete pastāstīja, par ko balsoja Lielbritānijā un Īrijā

"Viņi šeit reāli brauca ļoti regulāri, runāja ar cilvēkiem un atbildēja uz mūsu jautājumiem. Citas partijas atbrauca tikai pirms vēlēšanām savākt mūsu balsis," — pastāstīja Vilsone.

Turklāt liela daļa emigrantu balsu par KPV LV kļuva par apvainošanās paušanu tiem, kas bijis pie varas līdz šim, laikā, kad cilvēki nolēma aizbraukt uz Lielbritāniju.

Kā stāsta Iveta Zīle, naktī pēc vēlēšanām daudzās emigrantu mājās bija ballītes par godu Kaimiņa partijas panākumiem.

"Katrā mājā bija klāt galds un ballīte, un mēs nosvinējām uzvaru," — saka Zīle.

Latviete ir pārliecināta, ka valdība ar KPV LV nenesīs vilšanos, viņa jau ar nepacietību gaida pirmos lēmumus.

Выборы в Сейм Латвии - Sputnik Latvija
Politika
Saeimas vēlēšanas: politologi sola pusgadu topošajai "briesmīgajai" koalīcijai

"No KPV LV komandas ceru, ka viņi atcels OIK, jo Latvijā man ir palicis vīrs, kurš maksā šos mežonīgi lielos elektrības rēķinus un katru mēnesi man stāsta, cik daudz jāmaksā par neko," — norādīja viņa.

Iveta Zīle neredz nekādu KPV LV sadarbības iespēju ar "Saskaņu", "jo prasība paplašināt krievu valodas nozīmi izglītībā biedē".

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, 2014. gadā vislielākais diasporas atbalsts bijis "Vienotībai", otrajā vietā bija Nacionālā apvienība, trešajā – Latvijas Reģionu apvienība, kuras sastāvā toreiz balotējās Kaimiņš.

Ziņu lente
0