Ukrainas ministrs apsūdz Krieviju sakarā ar ugunsgrēkiem militārajās noliktavās

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasМинистр инфраструктуры Украины Владимир Омелян
Министр инфраструктуры Украины Владимир Омелян - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vainīgajiem draud līdz septiņiem gadiem cietumsoda. UDD neizslēdz, ka par ugunsgrēka iemeslu varētu būt diversija.

RĪGA, 9. oktobris – Sputnik. Ukrainas infrastruktūras ministrs Vladimirs Omeļans uzskata, ka ar ugunsgrēkiem militārajās noliktavās valstī ir saistīta Maskava, vēsta RIA Novosti.

"Kas kopīgs karam Piedņestrā, Gruzijā, Krimas okupācijai un karam Ukrainas austrumos, Sīrijas iznīcināšanai, slepkavībām Londonā, Kijevā, Solsberijā, hakeru uzbrukumiem Nīderlandē, Ukrainā, ar iejaukšanos vēlēšanās visā pasaulē? Kā arī sprādzieniem Ukrainas noliktavās? Atbilde viena: Krievija-Maskava-Kremlis," — uzrakstīja Omeļans savā Facebook lapā.

Pirmais sprādziens militārajā noliktavā, kuru ukraiņu mediji dēvē par vienu no lielākajiem valstī, notika trijos naktī. Evakuēti apmēram 12 tūkstoši cilvēku. Biezo dūmu dēļ pēc medicīniskās palīdzības vērsušies 63 cilvēki.

Arsenāls aizņem apmēram 682,6 hektārus, no tiem 402 ha ir tehniskā teritorija. Saskaņā ar Valsts dienesta datiem, noliktavās glabājas apmēram 88 tūkstoši tonnu munīcijas. Taču Ģenerālajā štābā paziņoja, ka munīcijas ir 1,5-2 reizes mazāk, deg apmēram 10%.

Пожар - Sputnik Latvija
Militārajā noliktavā pie Černigovas noticis sprādziens

Trīsdesmit kilometru rādiusā no sprādzienu vietas apturēta vilcienu un automobiļu satiksme. Tāpat ir slēgta gaisa telpa.

Uzsākta krimināllieta saskaņā ar likuma pantu par "Neuzmanīgu militārās amatpersonas attieksmi pret saviem dienesta pienākumiem, kas novedusi pie smagām sekām". Vainīgajiem draud līdz septiņiem gadiem cietumsoda. UDD neizslēdz, ka par ugunsgrēka iemeslu varēja kļūt diversija.

Ne pirmais gadījums

Pēdējā laikā Ukrainā notikuši vairāki liela mēroga ugunsgrēki arsenālos.

Piemēram, 2017. gada martā Harkovas novadā, Balaklejā aizdegās kaujas munīcijas noliktava. Sprādzienu dēļ bojā gājis viens cilvēks, vēl pieci cietuši. Līdz 70% ieroču tika iznīcināti. Kijevā to nosauca par diversiju. 2018. gada maijā šajā noliktavā atkal notika ārkārtas gadījums – tehniskajā teritorijā aizdegās sausā zāle, kur notika lādiņu atlieku attīrīšana un atmīnēšana pēc pērnā gada ugunsgrēka.

Pērnā gada rudenī Viņņicas apgabala Kaļinovkā noliktavās uzsprāga kaujas lādiņi. No tuvējiem ciematiem evakuēja vairāk nekā 30 tūkstošus cilvēku, divi cilvēki cietuši. Mediji ziņoja, ka noliktavā glabājas zalvju sistēmu "Smerč", "Uragan" un "Grad" raķetes. Toreiz tika iznīcināts apmēram trešdaļa munīcijas.

Ziņu lente
0