Politika

Partijas nosaukušas prioritātes koalīcijas veidošanas pārrunās

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Divi politiskie spēki – Jaunā konservatīvā partija (JKP) un KPV LV, - kuri ieguva lielāko balsu skaitu no labēji centriskām partijām, sākušas pārrunas par jauno valdību.

RĪGA, 9. oktobris – Sputnik. Latvijas politiskās partijas apsprieda Saeimas vēlēšanu rezultātus un sāk pārrunas par koalīcijas veidošanu. Šodien jau ir ieplānotas vairākas tikšanās, galvenā iniciatīva nāk no visvairāk balsu ieguvušajām labēji centrisko partiju vidū – KPV LV un Jaunās konservatīvās partijas (JKP). Ar "Saskaņu" latviešu partijas veikt pārrunas nevēlas.

No KPV LV par atbildīgajiem par valdības veidošanas pārrunām norīkoti Artuss Kaimiņš, Aldis Gobzems, Atis Zakatistovs un Didzis Šmits, par to vakar, 8. oktobrī, paziņoja partijas līdzpriekšsēdētāja Linda Liepiņa. Tāpat viņa piebilda, ka KPV LV jau sastādījusi tikšanās grafiku ar citu politisko spēku pārstāvjiem, taču konkrētus datumus nenosauca, vēsta tvnet.lv.

Подсчет голосов на избирательном участке в Доме конгрессов в Риге - Sputnik Latvija
Politika
"Saskaņa" un KPV LV pastāstīja par draudiem palikt ārpus koalīcijas

Galvenais KPV LV uzdevums pārrunās — atrast savstarpēju sapratni ar iespējamajiem koalīcijas partneriem darba prioritārajos virzienos, savukārt ministru amatu sadalīšana paliks otrajā plānā, piebilda Liepiņa.

Savukārt Jaunā konservatīvā partija (JKP) jau ir paziņojusi, kādās dienās ar kādām partijām tiksies. Šodien, 9. oktobrī, plkst. 11:30 JKP tiekas ar KPV LV, plkst. 14:00 – ar apvienību "Attīstībai/Par!". Trešdien, 10. oktobrī, JKP plāno pārrunas ar "Jauno Vienotību", Nacionālo apvienību "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK un ZZS. Tādējādi Jaunā konservatīvā partija pirmām kārtām sarīkos pārrunas par valdības veidošanu ar atkal ievēlētām partijām.

JKP līderis Jānis Bordāns paziņoja, ka viņa partija ir gatava būt stūrakmens valdības veidošanā un pastāvēšanā. Viņš uzsvēra, ka JKP prioritāšu vidū ir esošā ārpolitikas kursa saglabāšana, drošība un juridiskie jautājumi.

ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze paziņoja, ka Zaļo un zemnieku savienības valde piekrīt tam, ka iniciatīva valdības veidošanā jāuzņemas kādai no latviskā spārna partijām, kurām ir vislielākais mandātu skaits — KPV LV vai JKP. Viņš norādīja, ka politiskais spēks ir atvērts sarunām ar visām centriskām vai centriski labējām latviskā spārna partijām.

Pēc viņa teiktā, jaunajai valdībai jāstrādā pie darbiem, uz ko ir norādījusi sabiedrība — izglītības, veselības, korupcijas apkarošanas un nodokļu jomās. Tāpat svarīgs jautājums būs cīņa par Eiropas Savienības budžetu.

Выборы в Сейм Латвии - Sputnik Latvija
Latviete pastāstīja, par ko balsoja Lielbritānijā un Īrijā

Savukārt Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis, kurš arī pārstāv ZZS, paziņoja, ka viņa partija nevēlas palikt opozīcijā. 

"Domāju, ka tā pieredze ļaus palīdzēt stiprināt valdību, jo valsts ir viena un ZZS ir gatava pielikt plecu tās tālākai attīstībai," sacīja Kučinskis.

Viņaprāt par to liecina fakts, ka 13.Saeimā ir ievēlēti visi ZZS ministri, kas ir labs viņa darba novērtējums.

Jautāts par to, kādus ministra amatus ZZS varētu vēlēties, ja tiktu aicināta piedalīties jaunās valdības darbā, Kučinskis atbildēja, ka ZZS labprāt turpinātu uzņemties atbildību par kādu no tām jomām, par kurām bija atbildīgs kāds no pašreizējās valdības ministriem, lai gan neizslēdza iespēju, ka tā varētu būt arī cita atbildības joma.

Partijas "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) līderis Raivis Dzintars piekrīt kolēģim no ZZS tajā, ka koalīcijas veidošanas pārrunās iniciatīvai jāpieder Jaunajai konservatīvajai partijai un KPV LV. VL-TB/LNNK pārrunu sākumposmā, pēc viņa sacītā, ir svarīgi, lai sakristu ar potenciālajiem partneriem trijos galvenajos jautājumos: ģimeņu ar bērniem atbalsta pasākumu paplašināšana un citi demogrāfijas jautājumi, izglītības pāriešanas turpināšana uz mācībām valsts valodā bērnudārzos un skolās, darba spēka ievešana no ārzemēm.

Выборы в Сейм Латвии - Sputnik Latvija
Politika
Saeimas vēlēšanas: politologi sola pusgadu topošajai "briesmīgajai" koalīcijai

Latvijas Saeimas vēlēšanas notika 6. oktobrī. Saskaņā ar CVK datiem, pirmo vietu 13. Saeimas vēlēšanās ieņem partija "Saskaņa" ar 19,8% vēlētāju balsu, otrā vieta ir KPV LV partijai (14,25%), trešā – Jaunajai konservatīvajai partijai (13,59%). Ceturtajā pozīcijā "Attīstībai/Par!" (12,04%), tālāk seko nacionālais bloks "Visu Latvijai" (11,01%), Zaļo un zemnieku savienība (9,91%) un partija "Jaunā Vienotība" (6,69%). Pārējās partijas nepārvarēja 5% barjeru. Tādējādi, pēc vēlēšanu rezultātiem, "Saskaņa" saņem 23 deputātu vietas Saeimā, KPV LV un JKP – 16, "Attīstībai/Par!" un VL-TB/LNNK – 13, ZZS – 11, "Jaunā Vienotība" – 8.

Ziņu lente
0