Politika

Vējonis pastāstīja par jaunās Saeimas veidošanas galveno principu

© Sputnik / Sergey MelkonovПрезидент Латвии Раймондс Вейонис с супругой голосуют на избирательном участке
Президент Латвии Раймондс Вейонис с супругой голосуют на избирательном участке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas prezidents Raimonds Vējonis uzskata, ka pats galvenais nosacījums jaunās valdības veidošanai ir draudzīga atmosfēra un partiju gatavība pieņemt lēmumus.

RĪGA, 8. oktobris – Sputnik. Saskaņā ar Latvijas prezidenta Raimonda Vējoņa kancelejas paziņotiem plāniem, nākamo divu nedēļu laikā pēc Saeimas vēlēšanām sāksies konsultācijas par kandidātu valsts premjerministra amatam, vēsta Mixnews.lv.

Бюллетень для голосования и паспорт гражданина Латвийской республики - Sputnik Latvija
"Pārmaiņu nebūs": sociālie tīkli par vēlēšanu rezultātiem Latvijā

Vējonis cer, ka divu nedēļu laikā partijas pratīs vienoties par tādu kandidatūru, kura atbildēs visas sabiedrības interesēm. Pēc prezidenta domām, jaunajam premjeram nevajadzētu mainīt ārpolitikas kursu un jāspēj turpināt rūpēties par Latvijas drošības nostiprināšanu. Turklāt premjerministram jābūt gatavam sastādīt sabalansētu valsts budžetu un turpināt sabiedrībai svarīgas reformas, kā arī stiprināt likuma kārtību.

Taču pats galvenais aspekts, kā uzskata prezidents, ir jaunās valdības gatavība pieņemt lēmumus.

Vējonis cer, ka partijas spēs likt pie malas priekšvēlēšanu pārmetumus, ar kuriem tās metās virsū viens otram, un atbilstoši savām politiskajām programmām izvērtēs prioritātes, pie kuru izpildīšanas vēlas kopā strādāt.

Tāpat prezidents izteicās par vēlētāju aktivitāti vēlēšanās. Zemo aktivitāti viņš saista ar neuzticēšanos politiskajiem procesiem valstī kopumā un ar to, ka politiķi maz skaidroja sabiedrībai savus lēmumus un rīcību.

Vēlēšanu rezultāti

Лидер KPV LV Артус Кайминьш после выборов - Sputnik Latvija
Politika
Vēlēšanu rezultāti: kāda būs Latvijas jaunā valdība

Iepriekš ziņots, ka par līderiem, saskaņā ar balsu saskaitīšanu visos vēlēšanu iecirkņos, kļuvusi partija "Saskaņa", kura ieguva 19,91% balsu. Tai seko KPV LV ar 14,06% vēlētāju balsu un Jaunā konservatīvā partija (JKP) – 13,6%.

Ceturtajā vietā – partiju apvienība "Attīstībai/Par!", par kuru nobalsoja 12,04% elektorāta, piektajā – Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-TB/LNNK ar 11,03% balsu, savukārt sestajā – Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) – par to nobalsoja 9,96% vēlētāju. Turklāt Saeimā iekļuva "Jaunā Vienotība", iegūstot 6,67% balsu.

Pārējās partijas, tostarp, Latvijas Krievu savienība, nespēja pārvarēt 5% barjeru, kuri nepieciešami iekļūšanai Saeimā.

Vējonis varētu atlaist Saeimu

Iepriekš prezidents paziņoja, ka 12. Saeima paveikusi labu darbu, taču ir daudzas lietas, ar kurām viņš ir neapmierināts. Esošajā Saeimā varēja vērot šauru interešu grupu interešu pārstāvēšanu, piemēram, attiecībā pret Kredītiestāžu likumu un jautājumos, kas saistīti ar maksātnespējas administratoriem.

Tāpat prezidentu sarūgtinājis tas, ka Saeima neatbalstīja viņa iniciatīvu par automātisku Latvijas pilsonības piešķiršanu Latvijā dzimušajiem nepilsoņu bērniem. Viņa vilšanos izraisīja arī tas fakts, ka Saeima izrādījusies negatava prezidenta piedāvātajiem reglamenta grozījumiem, kuri padarītu lēmumu pieņemšanas procesu caurspīdīgāku.

Vējonis norādīja, ka jaunā Saeima varētu izrādīties sadrumstalota un teju spēs ātri vienoties par valdošās koalīcijas izveidošanu. Līdz ar to prezidenta atgādināja par savām tiesībām atlaist valdību.

Ziņu lente
0