Latviete pastāstīja, par ko balsoja Lielbritānijā un Īrijā

© Sputnik / Sergey MelkonovВыборы в Сейм Латвии
Выборы в Сейм Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Indra Jakobsone paskaidroja, kādēļ latvieši brauc prom uz ārzemēm, un kura no partijām ieguvusi visvairāk balsu vēlēšanu iecirkņos Lielbritānijā un Īrijā.

RĪGA, 8. oktobris – Sputnik. Daudzi Latvijas iedzīvotāji, kuri aizbraukuši uz Īriju un apmetušies tur uz dzīvi, vēlētos atgriezties mājās, taču nav pārliecināti, vai te būs līdzvērtīgi apstākļi – darbs, alga, karjeras izaugsme, mācību iespējas, pastāstīja radio Baltkom ēterā Īrijā dzīvojošā latviete, vietējās Vēlēšanu komisijas palīdze Indra Jakobsone.

Багаж - Sputnik Latvija
Noilgojusies pēc mazbērniem: deputāte no Grobiņas emigrē uz Īriju

"Es atrodos Īrijā kopš 2005. gada, un nesen man bērni atgādināja: "Mammu, tu aizbrauci uz Īriju tikai uz vienu gadu!". Jā, toreiz es saņēmu jaunu dzīvokli, taču man nebija naudas iegādāties mēbeles, tādēļ es devos peļņā. Tā gadījās, ka mani šeit ļoti ciena, visus šos gadus, un tie ir 13 gadi, es strādāju vienā uzņēmumā, esmu pakāpusies pa karjeras trepēm. Mani bērni un mazbērni dzīvo Latvijā. Taču vēlāk, piemēram, mans dēls ieradās šeit, Īrijā, lai mācītos, savukārt no šejienes viņš plāno doties mācīties tālāk Ēģiptē," — paziņoja Jakobsone.

Viņa piebilda, ka vēlētos atgriezties Latvijā, taču viņai grūti teikt, kad tas varētu notikt.

"Es pati, protams, plānoju atgriezties atpakaļ, mazdēli mani ļoti mīl, mani tur ļoti gaida mamma, turklāt man ir īpašums. Tāpēc, jebkurā gadījumā, manas saknes ir tur, taču pagaidām esmu vajadzīga šeit," — uzsvēra latviete.

Pēc Jakobsones sacītā, ārzemēs dzīvojošie latvieši nezaudē saikni ar dzimto valsti – daudziem Latvijā palikuši radinieki, draugi, īpašums. Viņiem nav vienaldzīgs arī valsts liktenis: šajās Saeimas vēlēšanās vēlētāju aktivitāte bijusi ļoti liela.

Lielbritānijā un Īrijā 53,53% Latvijas pilsoņu nobalsoja par KPV LV, kas kļuva par labāko rezultātu partiju vidū. Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas datiem no četriem vēlēšanu iecirkņiem Īrijā, par KPV LV nobalsoja 55,78%, Lielbritānijas 19 vēlēšanu iecirkņos – 53,12% vēlētāju. Pēc iegūto balsu skaita dažādos iecirkņos, tai seko Jaunā konservatīvā partija un "Attīstībai/Par!" vai "Saskaņa".

Bagāža - Sputnik Latvija
Emigrantiem piedāvā bezmaksas lidmašīnas biļeti līdz Latvijai

Iepriekš ziņots, ka par līderiem, saskaņā ar balsu saskaitīšanu visos vēlēšanu iecirkņos, kļuvusi partija "Saskaņa", kura ieguva 19,91% balsu. Otrajā vietā ierindojās KPV LV ar 14,06% vēlētāju balsu un trešajā — Jaunā konservatīvā partija (JKP) ar 13,6%.

Ceturtajā vietā – partiju apvienība "Attīstībai/Par!", par kuru nobalsoja 12,04% elektorāta, piektajā – Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-TB/LNNK ar 11,03% balsu, savukārt sestajā – Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) – par to nobalsoja 9,96% vēlētāju. Turklāt Saeimā iekļuva "Jaunā Vienotība", iegūstot 6,67% balsu.

Pārējās partijas, tostarp, Latvijas Krievu savienība, nespēja pārvarēt 5% barjeru, kuri nepieciešami iekļūšanai Saeimā.

Ziņu lente
0