Latvijā nav ielaists simts gadus vecs "Jevgēņija Oņegina" izdevums

© SputnikЗнак на таможенном посту на границе Латвия - Россия
Знак на таможенном посту на границе Латвия - Россия - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Autovadītājs, Krievijas pilsonis, paskaidroja, ka par grāmatu neko nav zinājis, jo vedis sava paziņas sūtījumu.

RĪGA, 6. oktobris — Sputnik. Pleskavas muitas darbinieki konfiscējuši autovadītājam, kas devies no Krievijas uz Latviju, Aleksandra Puškina romāna "Jevgēņijs Oņegins" antikvāru izdevumu, vēsta Pleskavas ziņu aģentūra, atsaucoties uz Pleskavas muitas preses dienestu.

Izdevums tika atrasts, pārbaudot automašīnu Volvo XC60 muitas postenī "Burački". Grāmata, kuru īpašnieks, Krievijas pilsonis, nebija norādījis deklarācijā, atradās bagāžas nodaļā, uz tās bija redzamas nodiluma pēdas un bojājumi.

Погранпереход Григоровщина на белорусско-латвийской границе. - Sputnik Latvija
Trūcīgus ukraiņus neielaida Latvijā

Muitnieki izņēma antikvāro eksemplāru un nodeva to ekspertīzei. Slēdziens liecina, ka grāmata izdota Petrogradā 1916. gadā, tas ir mazas tirāžas izdevums un izceļas ar "augstām estētiskajām īpašībām". Grāmata iekļauta kultūras vērtību kategorijā, tās tirgus vērtība pārsniedz 18 tūkstošus rubļu.

Autovadītājs paskaidroja, ka neko nav zinājis par šo grāmatu, jo pārvedis sava paziņas kārbu. Šis tiesību pārkāpums paredz administratīvu atbildību.

Šāda veida incidenti uz Krievijas un Latvijas robežas novēroti arī iepriekš. Pērnā gada jūnijā Ubiļinkas-Grebņevas automašīnu caurlaides punktā robežsardzes darbinieki aizturēja Krievijas iedzīvotāju. Viņam piederošajā automašīnā Volkswagen ierīkotajās slēptuvēs tika atrastas 17 veselas grāmatas un 5 izdevumu fragmenti, kas, domājams, pieder pie kultūras vērtībām. Daļa izdevumu datēti ar 1913.-1916. gg., to vidū bija tādu autoru izdevumi kā Roberts Hičens, Džeks Londons un Viljams Loks. Uz atsevišķām grāmatām izdošanas gads nebija norādīts.

Ziņu lente
0