Krievijas Federācijā pastāstīja par Pentagona biolaboratorijām bijušās PSRS teritorijā

© Sputnik / Алексей КуденкоБрифинг министерства обороны РФ по биологическому оружию
Брифинг министерства обороны РФ по биологическому оружию - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV kontrolētās biolaboratorijas bijušo PSRS republiku teritorijā, ir pastāvīgs bioloģisko apdraudējumu avots.

RĪGA, 5. oktobris— Sputnik. Ārpus valsts robežām ASV rīcībā ir vairāk nekā 30 bioloģiskās laboratorijas, daudzas no tām izvietotas bijušās PSRS telpā, pastāstīja KF bruņoto spēku Radiācijas, ķīmiskās un bioloģiskās aizsardzības karaspēka priekšnieks Igors Kirillovs.

"Savienotās Valstis pakāpeniski palielina savu bioloģisko potenciālu un kontroli pār patogēnu organismu nacionālajām kolekcijām ne tikai bijušās PSRS teritorijā. Šobrīd darbojas un tiek nemitīgi modernizētas 30 ASV kontrolētās laboratorijas ar augstu bioloģiskās aizsardzības līmeni, ko apliecina ANO oficiāli dati," — citē Kirillova vārdus RIA Novosti.

Laboratoriju iespējas ļauj veikt pilnu pētījumu klāstu ar sevišķi bīstamo infekcijas slimību izraisītājiem, uzsvēra Kirillovs.

"Laboratoriju izvietošanas izvēle, mūsuprāt, arī nav nejauša – daudzas no tām atrodas pie robežas ar Krieviju un Ķīnu, un rada bioloģiskos draudus mūsu valstīm," — paskaidroja Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Viņš uzsvēra, ka bioloģiskajos pētījumos ASV tiek pārkāpta virkne drošības noteikumu darbā ar patogēniem mikroorganismiem.

В екатеринбургском парке бабочек начался роман между дикобразом и морским свином - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eksperimenti ar cūkām: Baltijā Pentagons pēta bioloģiskā kara stratēģiju

"Saskaņā ar atvērto avotu datiem, 2014. gada jūlijā Mērilendas štatā Alerģijas un infekcijas slimību institūta krātuvju plānotās revīzijas ietvaros tika atrastas nereģistrētas ampulas ar baku izraisītāju. Periodā no 2005. līdz 2015. gadam ASV sauszemes karaspēka izmēģinājumu centrs (Dagvejas poligonā), pārkāpjot drošības prasības, nodarbojās ar Sibīrijas mēra izraisītāja dzīvotspējīgo sporu izsūtīšanu. Patogēnie materiāli tika nosūtīti 194 saņēmējiem desmit pasaules valstīs," — sacīja KF Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Pēc Kirillova teiktā, ņemot vērā publicēto informāciju, Krievijai nav pārliecības, ka "ASV nav sūtījušās minētās receptūras turpmākiem izmēģinājumiem Lugara centrā un citās Pentagona izveidotās biolaboratorijās valstīs, kas robežojas ar Krieviju."

Tiešais bioloģiskais apdraudējums

Ar Pentagona atbalstu izveidotajās biolaboratorijās tiek izpētīta nāvējošo slimību izraisītāju cilmes iedarbība uz cilvēka organismu, pastāstīja televīzijas kanālam "Zvezda" bijušais bioloģisku un ķīmisku vielu komisijas loceklis Igors Ņikuļins.

Pentagons - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM par Krievijas iedzīvotāju biomateriālu vākšanu Pentagonā: nav smieklīgi

"Visas šīs laboratorijas Gruzijā, Armēnijā, Ukrainā, Kazahstānā un citās valstīs veidotas pēc viena projekta – tā ir šahta, kas ved dziļi zem zemes un spēj izturēt ja ne atombumbas sprādzienu, tad vismaz tiešu spārnotās raķetes trāpījumu. Šahtas aprīkotas ar ventilācijas, dezinfekcijas un pretspiediena kontroles sistēmām. Vietējiem iedzīvotājiem nav tiesību atrasties laboratorijas apkaimē: tai ir eksteritoriālais statuss, bet pēc būtības tā ir ASV teritorija," — skaidro Ņikuļins.

ASV militārie ķīmiķi laboratorijās pēta mikroorganismu paraugus — nāvējošo slimību izraisītājus — to ietekmi uz cilvēka organismu, un pastiprina to nāvējošos faktorus, uzsvēra eksperts.

"Valstīs, kur izvietotas šīs laboratorijas, piemēram, Ukrainā, pēdējos gados palielinājies epidēmiju gadījumu skaits. Masalas, stingumkrampji, vēdertīfs, salmoneloze – tas viss rada tiešus bioloģiskos draudus Krievijai," — teica Ņikuļins.

Iepriekš bijušais Gruzijas drošības ministrs Igors Giorgadze preses konferencē Maskavā paziņoja, ka griezies pie ASV prezidenta Donalda Trampa, ar lūgumu izmeklēt Ričarda Lugara laboratorijas darbību, kurā, pēc viņa apgalvojumiem, notiekot letāli eksperimenti ar cilvēkiem.

Giorgadze minēja datus par 30 bojāgājušajiem 2015. gada decembrī. Domājams, tie tika ārstēti laboratorijā no C hepatīta. 2016. gada aprīlī un augustā attiecīgi gājuši bojā 30 un 13 cilvēki, ailē nāves iemesli ierakstīts "nav zināms", taču izmeklēšana netika veikta. Pēc viņa teiktā, vārdi nav norādīti, tikai numuri ar dzimšanas datumiem un dzimuma piederību.

Ziņu lente
0