Politika

Latvijas eksprezidente par cerībām uz Krievijas naudu: gaidiet vien

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daži politiķi Latvijā uzskata, ka draudzība ar Krieviju pavērtu plašas iespējas un ienestu naudu, taču aizmirst, ka draudzībai vajadzīga arī vēlme no otras puses, paziņoja Vaira Vīķe-Freiberga.

RĪGA, 5. oktobris — Sputnik. Latvijas eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga Saeimas vēlēšanu priekšvakarā pastāstīja, ar ko, pēc viņas domām, ir bīstams populisms un kāda ekonomiskā un politiskā sistēma šodien ir labākā. Tāpat bijusī politiķe vērtēja, cik ticams, ka Latvija savā starptautiskajā politikā "pagriezīsies" uz Austrumiem.

Nekāda populisma, tikai kapitālistiskās vērtības

Latvijas eksprezidente savā intervijā žurnālam "Ir" aicināja iedzīvotājus vērīgi skatīties, ko saka un sola dažādas politiskās partijas Saeimas vēlēšanu priekšvakarā. Pastāv risks: vēlētāji uzklausīs populistiskus paziņojumus, kuros politiķi solīs atrisināt dažādas problēmas kā ar burvju nūjiņas mājienu, taču nepaskaidro, kā konkrēti to sasniegs. Ja tādi cilvēki nāks pie varas, situācija tikai pasliktināsies. Vaira Vīķe-Freiberga atzīmēja, ka populisti bieži apelē pie iedzīvotāju bailēm un rosina negatīvas emocijas, taču cilvēka lēmumu pamatā diemžēl bieži vien ir emocijas, nevis racionālais grauds. 

"Mums visiem instinktīvi ir iekšā tās pašas reptiļa smadzenes. Tām aktivizējoties, tīri fizioloģiski, emocionāli rodas vai nu vēlme uzbrukt, vai mukt. Populisti apelē pie emocijām vairāk nekā pie racionālā, pie negatīvā vairāk nekā pozitīvā. Saliekot to kopā, tas noved uz ļoti bīstama ceļa," — teica eksprezidente.

Viņa atzīmēja, ka negatīvās emocijas radīt ir vieglāk nekā pozitīvās, un tradicionālās partijas, it īpaši pie varas ilgstoši esošie politiskie spēki piemirst pozitīva emocionālā pacēluma lielo nozīmi.

Bijusī Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga - Sputnik Latvija
Vīķe-Freiberga: Latvijas iedzīvotāji nesaprot, ka viņi vairs nav atbrīvotāji

"Totalitārās iekārtās viss tiek darīts, lai būtu ne tikai vairāk vai mazāk maizes, bet arī noteikti ļoti daudz cirka spēles, lai rastos šis pacilājums. To pieraksta valdošajai elitei, un bez tā cilvēki nevar dzīvot," — teica Vīķe-Freiberga.

Viņa atzīmēja, ka daudzas demokrātijas ir piemirsušas "maizes un izrāžu" principu, un vienkāršos iedzīvotājus apgādā tikai ar sausām regulām – kā Eiropas Savienība. Pie tam pārsvarā cilvēki nevēlas tajās iedziļināties, pat ja arī varētu.

Pēc Freibergas domām, patlaban ikvienam politiķim, kurš balotējas Saeimā, vajag skaidri paziņot, ka viņš ir "par turpmāku Latvijas attīstību un integrēšanos Rietumu kapitālistiskajā pasaulē". " Pat ar visiem kapitālisma trūkumiem. Nav jau tā kaut kāda ideālā sistēma, bet tā ir patlaban labākā," — viņa teica.

Savukārt vēlētājiem vajagot skatīties ne tikai uz partiju programmām, bet arī vērtēt politiskos spēkus pec viņu "atpazīstamajām sejām".

"Man personīgi kā vēlētājam traucē, ka katrās vēlēšanās parādās ārkārtīgi daudz mazpazīstamu seju. Atpazīstamības moments tomēr ir svarīgs," — uzskata eksprezidente. Pēc viņas domām, tieši pazīstamie partiju pārstāvji, priekšstats par to, ko viņi darījuši, kādas idejas atbalsta, palīdz veidot priekšstatu par to, vai būtu jāuzticas politiskajam spēkam.

"Pavērsiens" uz Austrumiem

Vaira Vīķe-Freiberga uzskata, ka līdz ar jaunās Saeimas ievēlēšanu Latvijas pavērsiens uz Krievijas pusi ir maz ticams pat tad, ja valdībā nokļūs "Saskaņa".

Кандидат в премьеры от партии Согласие Вячеслав Домбровский (справа) - Sputnik Latvija
Politika
Dombrovskis: "Saskaņa" pārskatīs iepriekšējo Latvijas valdību "idiotiskās" reformas

"Saskaņa ir vienīgā, kas atklāti kaut ko tādu ir paudusi un arī ne konsekventi. Ir ļoti īpatnēji raudzīties uz Saskaņas politiskajiem paziņojumiem. Vienu brīdi šķiet, ka straume viņus nes pilnīgi Kremļa virzienā, un tad uzreiz viņi tā kā sāk ķepuroties pretī un teikt: nē, nē, nē, jūs mūs pārpratāt. Mēs šajā zemē dzīvojam, un mums rūp šī zeme. Tātad viņu prokremliskā nostāja ir pietiekami piezemēta un ne pārāk skaļa, par ko varam tikai priecāties," — konstatēja Vīķe-Freiberga.

Savukārt jautājumā par citām partijām viņa atzīmēja plašo viedokļu spektru Latvijas sabiedrībā.

"Dažam labam nav jābūt Saskaņas partijas biedram, lai domātu — bet pagaidiet, ja mēs būtu milzīgos draugos ar Krieviju, iedomājieties, kāda būtu nauda, kādas iespējas pavērtos. Šie ļaudis vienmēr aizmirst — lai būtu draugos, ir vajadzīga arī vēlme no otras puses," — skaidroja eksprezidente.

Tāpat viņa uzskata ne tikai par kļūdainiem, bet arī bīstamiem politiķu izteikumus par to, ka Latvija varētu kļūt par tiltu starp Austrumiem un Rietumiem.

"Ja mēs gribam būt par Moldovu, tad tas ir tas, kas būtu jādara. Es negribu, lai Latvija būtu par Moldovu. Es atvainojos moldāviem, viņi ir labi cilvēki, bet saprotiet, viņu valsts situāciju es negribētu Latvijai," — teica Vaira Vīķe-Freiberga.

Ziņu lente
0