Ukrainas aizsardzības ministrs nav ielaists NATO valstu ministru apspriedē

© Sputnik / Михаил Маркив / Pāriet pie mediju bankasUkrainas un NATO karogi
Ukrainas un NATO karogi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas aizsardzības ministrs Stepans Poltoraks nav ielaists NATO ministru apspriedē, ņemot vērā Ungārijas nevēlēšanos sastapt Ukrainas pārstāvi sēdē.

RĪGA, 4. oktobris — SputnikUkrainas aizsardzības ministrs Stepans Poltoraks nav ielaists NATO ministru apspriedē. Par to Ukrainas misijas NATO vadītāja vietnieks Sergejs Mukosijs informēja izdevumu "Evropeiskaja pravda", vēsta RIA Novosti.

Mukosijs pastāstīja, ka Poltoraks vērsies pie NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga ar lūgumu atļaut viņam apmeklēt ministru tikšanos Briselē 3.-4. oktobrī, taču saņēmis vēstuli, kurā alianses pārstāvji informēja politiķi par iemesliem, kuru dēļ viņš nevar piedalīties sēdē.

"Taču galvenais ir tas, ka vēstule nav palikusi neatbildēta," — uzskata Mukosijs.

Ukrainas ministrs saņēmis atteikumu, ņemot vērā Ungārijas nevēlēšanos sastapt Ukrainas pārstāvi sēdē, vēsta izdevums.

"Tas ir Alianses pamatprincips: pat viena maza valsts var bloķēt kolektīvo lēmumu, ko iniciējis pat tāds sabiedrotais, kā ASV," — viņš apliecināja.

Ukrainas un Ungārijas attiecību pasliktināšanās

Iepriekš Ukrainai un NATO neizdevās organizēt kopējās komisijas sēdi ministru līmenī, jo Ungārija bloķē tikšanās, ņemot vērā domstarpības ar Kijevu valodu jautājumos. Spriedze abu valstu attiecībās radās diskusijās par Ukrainas izglītības likumu, kas stājās spēkā 2017. gada septembrī. Likumā ievērojami samazinātas iespējas saņem izglītību mazākumtautību valodās Ukrainā, un to asi kritizēja vairākas valstis. Budapešta, Bukareste un Maskava uzskata, ka Ukrainas izglītības likums pārkāpj valsts Konstitūciju un Kijevas starptautiskās saistības.

Nodarbība - Sputnik Latvija
NATO komentēja mazākumtautību skolu reformu Ukrainā

Iepriekš Ziemeļatlantijas alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs informēja, ka NATO cieši sadarbojas ar Ukrainas un Ungārijas valdībām, lai noregulētu šo valstu domstarpības valodu jautājumā.

Ukrainas un Ungārijas attiecības no jauna saasinājās pēc medijos publicētās informācijas par to, ka Ungārijas konsulāts Beregovas pilsētā pie valstu robežas izsniedz Ukrainas pilsoņiem Ungārijas pases bez Kijevas ziņas. Ukraina informēja par nodomu izsūtīt Ungārijas konsulu, taču Budapešta pavēstīja, ka šādā situācijā spers simetrisku soli.    

Ziņu lente
0