Rinkēvičs nav apsolījis Lietuvai atteikties no BelAES enerģijas

© Sputnik / Василий СемашкоBelAES
BelAES - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs ieradies darba vizītē Rīgā. Ar kolēģi Edgaru Rinkēviču viņš apsprieda divpusējās un reģionālās sadarbīas jautājumus, drošības problēmas reģionā, Brexit un ES ilggadējo budžetu.

RĪGA, 4. oktobris — Sputnik. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs nav devis solījumu Lietuvai par to, ka valsts nākotnē neiegādāsies topošās BelAES ražoto enerģiju.

Preses konferencē pēc tikšanās ar Rinkēviču Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs paziņoja: Viļņa cer, ka Latvija atbalstīs Lietuvu jautājumā par Astravjecas AES Baltkrievijā, vēsta Baltic Course.

BelAES būvdarbi Astravjecā - Sputnik Latvija
Lietuvas politiķis cer uz ASV atbalstu BelAES jautājumā

Rinkēvičs izvairījies apspriest jautājumu par elektroenerģijas iegādi, paziņojot, ka BelAES jautājums tiek apspriests gan ar Lietuvu, gan Baltkrieviju, un atzīmējis nepieciešamību pēc iespējas plašāk apmainīties ar informāciju, kas skar drošības sfēru.

Atgādināsim, ka jau 2016. gada sākumā Lietuva vērsās pie Latvijas, Igaunijas, Polijas un Somijas ar ierosinājumu vienoties par BelAES elektroenerģijas neielaišanu tirgū, jo uzskata, ka AES nav droša, taču iniciatīvu atbalstīja tikai Polija.

Jautājumu par enerģētiskā dialoga paplašināšanos ar Minsku Rīga izvērtē pragmatiski un lielāko nozīmi piešķir savām ekonomiskajām priekšrocībām. Par to, ka Latvijas un Baltkrievijas mijiedarbība enerģētikas jomā attīstās, liecina arī abu valstu ārlietu ministriju intensīvā diplomātija, kā arī sadarbība starpvaldību komisijas ietvaros

BelAES - Sputnik Latvija
Baltkrievija uzņems SAEA misiju BelAES avārijas gatavības novērtēšanas darbiem

Ziemā Minsku apmeklēja arī Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis, kurš ar kolēģi Andreju Kobjakovu apsprieda tranzītu un tūrismu, kā arī parakstīja virkni starpvaldību līgumu, tostarp — vienošanos par operatīvu apziņošanu kodolavāriju gadījumos, informācijas apmaiņu un sadarbību kodoldrošības un radiācijas aizsardzības jomās.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, tiekoties ar Latvijas premjeru Māri Kučinski, pateicās Latvijai par nosvērto pieeju Baltkrievijas pirmās AES celtniecības jautājumā. "Esmu pateicīgs par to, ka jūs neejat pa šo nesaprotamu kursu — uzbrukumu Baltkrievijai par staciju," — viņš teica.    

Ziņu lente
0