Auksta duša Mejai: Skripaļs netic Krievijas saiknē ar saindēšanu

© REUTERS/Peter NichollsSolsberija
Solsberija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sergejs Skripaļs daudzos jautājumos ir solidārs ar Kremli, tostarp, Krimas atkalapvienošanās jautājumā ar Krieviju, uzrakstīja britu žurnālists Marks Urbans pēc tikšanās ar bijušo GIP oficieri.

RĪGA, 3. oktobris — Sputnik. Bijušais GIP oficieris Sergejs Skripaļs neticēja, ka Krievija varētu būt saistīta ar viņa saindēšanu, un kopumā atbalstīja Kremļa pozīciju daudzos jautājumos, teikts britu žurnālista Marka Urbana grāmatā, uzrakstīja avīze Guardian.. Valsts Domē uzskata, ka šī informācija būs kā auksta duša Lielbritānijas premjerei Terēzai Mejai, vēsta RIA Novosti.

Britu televīzijas un radio korporācijas BBC žurnālista Marka Urbana grāmata Skripal Files, kuru viņš sastādījis uz sarunu pamata ar bijušo GIP pulkvedi Sergeju Skripaļu pērn, parādīsies pārdošanā šonedēļ. Grāmatas citātus publicēja avīze Guardian. Tajos, tostarp, teikts, ka Skripaļs, pamostoties slimnīcā pēc incidenta Solsberijā, "sākumā nevēlējās atzīt, ka kļuvis par Kremļa mērķi".

Solsberijā - Sputnik Latvija
Britu mediji: "Skripaļu lietā" parādījušies jauni aizdomās turamie

Urbans savā grāmatā raksta, ka pirms Solsberijas incidenta Skripaļs "atbalstīja Kremļa pozīciju daudzos jautājumos", it sevišķi sakarā ar Krimas atgriešanos Krievijas sastāvā, un kopumā bijis "bezkaunīgs krievu nacionālists", neskatoties uz to, ka sadarbojās ar britu izlūkdienestu.

Valsts Domes Starptautisko lietu komitejas loceklis Sergejs Žeļezņaks, komentējot Urbana secinājumus, paziņoja, ka "britu mediju piespiedu informācija par to, ka pat pats Sergejs Skripaļs netic Krievijas saiknē ar viņa saindēšanu, kārtējo reizi demonstrē, cik netīru inscenējumu sastreipuļoja  Lielbritānijas specdienesti".

Pēc Žeļezņaka sacītā, Skripaļa atklāsme kļūs par "aukstu dušu Mejas kundzei un viņas atbalstītājiem".

"Viss informācijas troksnis ap "Maskavas roku" "Skripaļu lietā", kuru sarīkoja Dauningstrītā, kopš paša sākuma ir riebīgi meli un ir virzīts tikai un vienīgi uz antikrieviskā noskaņojuma kurināšanu Rietumu sabiedrībā," noslēgumā pateica viņš.

Londona atteicās no Krievijas palīdzības

Lielbritānijas IeM atteicās apstiprināt Krievijas Ģenerālprokuratūras pieprasījumus par tiesiskās palīdzības sniegšanu "Skripaļu lietā", pamatojot to ar to, ka tas varētu radīt kaitējumu Apvienotās Karalistes suverenitātei, drošībai, sabiedrības kārtībai vai citām būtiski svarīgām interesēm.

Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova - Sputnik Latvija
Zaharova atbildēja uz Bellingcat Petrova un Boširova datu publiskošanu

Krievijā šo soli uzskata par vēl vienu apstiprinājumu tam, ka Lielbritānija grasās slēpt patiesību par šo lietu un nepieļaut objektīvu izmeklēšanu, paziņoja Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova.

"Oficiālā Londonas pozīcija, kura ir apstiprināta, kā tiek norādīts, augstākajā politiskajā līmenī, tikai un vienīgi apstiprina šīs valsts varasiestāžu acīmredzamo vēlēšanos slēpt patiesību, nepieļaut objektīvu un transparentu Skripaļu incidenta izmeklēšanu un patieso Solsberijā notikušā iemeslu noteikšanu," pateica Zaharova.

Viņa uzsvēra, ka Londona kopš paša sākuma nesniedza Maskavai nekādu oficiālu informāciju par notikušo un tikai "baroja" ar mediju skaļajiem paziņojumiem. Pēc Zaharovas sacītā, Lielbritānijas valdība izmanto "Skripaļu lietu" "konfrontējošās līnijas turpināšanai spiediena palielināšanai pret Krieviju, negatīva fona izveidei un pretošanās turpināšanai pret Krievijas politiku starptautiskajā arēnā".

Kā attīstījās lieta

Bijušais GIP oficieris Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija cieta saindēšanas rezultātā martā britu Solsberijā. Londona apsūdzēja Maskavu saistībā ar incidentu, Krievija apsūdzības kategoriski noliedza, uzstājot uz piekļuves izmeklēšanas gaitai un cietušajiem pilsoņiem. Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas slepenās laboratorijas vadītājs vēlāk paziņoja, ka eksperti nespēja noteikt vielas izcelsmes avotu, ar kuru, kā apgalvoja Londona, saindēja Skripaļus.

Londona nesniedza neļāva Krievijas konsuliem tikties ar Skripaļiem.

Sputnik un RT galvenā redaktore Margarita Simonjana - Sputnik Latvija
Izjūtiet starpību: Simonjana pastāstīja par BBC nekorekto virsrakstu

Septembra sākumā Lielbritānija sniedza divu aizdomās turamo fotogrāfijas sakarā ar Skripaļu saindēšanu, nosaucot viņus par GIP oficieriem Aleksandru Petrovu un Ruslanu Boširovu. Septembra vidū Petrovs un Boširovs sniedza interviju RT un Sputnik galvenajai redaktorei Margaritai Simonjanai, kurā pastāstīja, ka patiešām viesojušies Lielbritānijā, taču tikai un vienīgi kā tūristi, Solsberijā viņi apskatīja vietējo katedrāli. Abi Krievijas pilsoņi noliedz saikni ar GIP — viņi paziņoja, ka ir uzņēmēji, strādā fitnesa industrijā.

Vēlāk projekts Bellingcat, kurš iepriekš jau publicējis neapstiprinātus materiālus, paziņoja, ka Londonas aizdomās turamais saistībā ar "Skripaļu lietu" Ruslans Boširovs "pateisībā" it kā esot GIP pulkvedis vārdā Anatolijs Čepiga, kuram ir valsts apbalvojums. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, komentējot informāciju, paziņoja, ka Kremlī nezina, cik lielā mērā atbilst patiesībai paziņojumi par to, ka Ruslans Boširovs ir GIP pulkvedis, un balstās uz to, ko pastāstījis viņš pats. Tāpat Peskovs paziņoja, ka paziņojumi par valsts apbalvojuma piešķiršanu cilvēkam vārdā Anatolijs Čepiga ir pārbaudīti, informācijas par šādu apbalvojumu viņam neesot.

Путин о подозреваемых в деле Скрипалей - Sputnik Latvija
Video
Putins: Maskavai zināmi "Skripaļu lietā" aizdomās turamie

Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova, komentējot informāciju par Čepigu, paziņoja, ka Maskavai "pieprasa sarīkot "GIP darbinieku", "Krievijas varoņu" un citu virtuālo drāmas it kā dalībnieku skates". Taču no savas puses Lielbritānija nesniedz nekādu informāciju par izmeklēšanas gaitu.

"Londona rīkojas pēc principa "mēs apsūdzam, un jums ir jātaisnojas, un pat ja karotītes atradīsies, galvenās ir nogulsnes". Es atgādināšu: pirms Čepigas gribētos paskatīties uz Skripaļu," uzrkastīja Zaharova savā Facebook lapā.

 

Ziņu lente
0