Skandāls Igaunijā: geju pāris nopirka sev dvīņu mazuļus

© pixabay / PublicDomainPicturesZidainis
Zidainis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Surogasija Igaunijā ir aizliegta un tiek nosodīta Eiropas Savienībā, taču atsevišķos ASV štatos tā ir pieejama, kaut gan arī ļoti dārgi.

RĪGA, 3. oktobris — Sputnik. Vairāki igauņu politiķi un sabiedrības cilvēki pauduši savu sašutumu sakarā ar to, ka divi Igaunijas pilsoņi, apejot likumus, kuri aizliedz surogasiju, faktiski nopirkuši sev bērnus, raksta Sputnik Igaunija.

Kopdzīves līkumu, kurš ļauj reģistrēt viendzimuma partnerības, Igaunijas parlaments pieņēma 2014. gadā. Tostarp, šis likums ļauj vienam no reģistrētā viendzimuma pāra partneriem adoptēt otra partnera bioloģisko bērnu. Šī gada janvārī Tartu tiesa pieņēma pirmo lēmumu par viendzimuma adopciju: viena no adopcija prasību iesniegušajām sievietēm ir bērna bioloģiskā māte, un pāris audzinājis viņu kopš dzimšanas.

Taču nesen kļuva zināms, ka Igaunijas pilsoņi, dizaineru firmas ShiShi īpašnieki Marts Habers un Taivo Pillers, kuri bija pirmais pāris, kurš noslēdza kopdzīves līgumu Igaunijā, savukārt 2018. gada maijā noslēdza laulību Ņujorkā, "pasūtījuši" sev no Savienotajām Valstīm dvīnīšus ar mērķi tos adoptēt. Par to, ka pāris gaita zēnu un meiteni, Habers pastāstīja savā Instagram.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

#happy

Публикация от Mart Haber (@marthaber) 9 Июл 2018 в 2:41 PDT

 

Jaundzimušajiem bērniem jāierodas Igaunijā ne vēlāk par Mārtiņdienu (10. novembri).

Igaunijā surogasiju aizliedz Penitenciāra kodeksa 132. pants. Eiropas Savienība jau 2015. gadā pieņēma rezolūciju, kura nosoda surogasijas praksi, kura "pazemo sievietes cilvēka cieņu, izskatot viņas ķermeni un reproduktīvās spējas kā preci". Rezolūcija aicina aizliegt praksi, kura izmanto cilvēka ķermeni un viņa reproduktīvo sistēmu komerciāla vai cita labuma gūšanai.

Atsevišķos ASV štatos ir atļauta surogasija uz komerciāla pamata. Saskaņā ar dažādiem datiem, viena bērna "pasūtīšana" maksā vismaz simts tūkstošus dolāru.

Igaunijas politiķi un sabiedrības cilvēki izteicās pret "bērnu pirkšanas" praksi un lūdz valsts iejaukšanos.    

Ziņu lente
0