Ārzemju latvieši sašutumā: atkal aizbraucēji – nodevēji?

CC0 / pxhere / Vīrietis ar čemodānu
Vīrietis ar čemodānu - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau pavisam drīz gaidāmās Latvijas Saeimas vēlēšanas saasinājušas seno diskusiju par to, vai ir vērts sniegt balsstiesības tiem, kas sen pametis valsti.

RĪGA, 3. oktobris — Sputnik. Asa vārdu apmaiņa priekšvēlēšanu gaisotnē iesākās starp Atmodas laiku televīzijas zvaigzni Baibu Strautmani, kura pazīstama ar neviennozīmīgiem izteicieniem, un aktīvisti no latviešu emigrantu vides Inesi Ejugbo.

Kādā no Twitter diskusijām sakarā ar to, ka Latvijas pilsoņiem ārzemēs nebūt nav obligāti jālido uz dzimteni, lai nobalsotu gaidāmajās vēlēšanās, žurnāliste Baiba Strautmane norādīja, ka viņai rūp pavisam cits jautājums. Runājot tieši: kādēļ tiem, kas nedzīvo Latvijā, ir tiesības ietekmēt valsts likteni, kurā viņi negrasās dzīvot.

​"Vērtīgs ieteikums… bet mani vairāk uztrauc jautājums, kāpēc personām, kas nedzīvo un neplāno dzīvot LV, ir tiesības ietekmēt valsts likteni ar savu balsi… Zinu, tā jautāt ir politnekorekti… bet tomēr…" uzrakstīja Baiba Strautmane.

Taču viņas viedoklim, izskatās, maz kurš būtu gatavs piekrist.

​​"​Un ko darīt personām ar dubulto pilsonību? Man tādas nav, bet ir Latvijas pase kabatā. Strādāju un dzīvoju Londonā. Balsošu par Progresīvajiem," uzrakstīja lietotājs ar segvārdu Skallagrimson.

​​"​​Tieši tāpat kā mani draugi UK un ASV. Viņiem te ir vecāki, draugi, ikdienā palīdz šejieniešiem gan ar €, gan ekspertīzi. Arī balsos par Pro,"​ atbalsta viņu Inese Vaivere.

​​"​​​Tāpēc, ka ārzemēs dzīvojošie, iespējams, vienīgie var mūs glābt no šeit valdošās postpadomiskās šļuras. Liela daļa uz ārzemēm devušies piespiedu kārtā, ko izraisīja neprasmīgu politiķu valsts vadīšana un greiza ekonomiskā politika,"​​ uzskata Ģirts Birziņš.

Taču visasāk uz žurnālistes Baibas Strautmanes piezīmi reaģēja juriste Inese Ejugbo, kura dzīvo Lielbritānijā, kura uzskata, ka aizbraukušajiem Latvija ir pat ar savu neatkarību parādā.

​"Atkal jau! Varbūt tāpēc, ka arī aizbraucēji ir daļa Latvijas? Atkal jau pareizie un nepareizie latvieši? Atkal "aizbraucēji-nodevēji"? Ja nebūtu aizbraucēju atbalsta, diez kā būtu ar Latvijas neatkarības atjaunošanas kustībām 80-to gadu beigās?" uzrakstīja Twitter Inese Ejugbo.

Taču Strautmane apšaubīja latviešu trimdinieku (latvieši, kuri bēga uz ārzemēm pēc Latvijas pievienošanas PSRS — red.) salīdzinājumu ar esošajiem ekonomiskajiem migrantiem.

​​"​Es gan atturētos salīdzināt Otrā pasaules kara trimdinieku ieguldījumu neatkarības atjaunošanā ar to, kas tagad notiek…" norādīja žurnāliste.

​"Tiešām? Pareizie un nepareizie aizbraucēji? Un kā tad izšķirosiet, kuri ir pareizie un var balsot, bet kuri nevar? Atbilstoši savām politiskajām simpātijām?" centās darīt skaidras visas nianses Inese Ejugbo.

Taču Baiba Strautmane apstājās un pateica, ka nevēlētos strīdēties un kādu šķirot.

​"Es negribu strīdēties un kādu šķirot… es varu tikai cerēt, ka runas par to, ka ir daļa diasporas, kas apzināti balsos tā, lai ieriebtu iezemiešiem (jo īpaši tādēļ, ka pašiem tas nebūs jāpiedzīvo), ir ļauni meli…" padalījās savās bailēs Strautmane.

Atgādināsim, ka latviešu diasporas pārstāvju politiskie uzskati stipri uztrauc esošās politiskās elites pārstāvjus.

Saskaņā ar aptaujām, KPV LV partija kļuvusi par vienu no populārākajām ārzemēs dzīvojošo Latvijas pilsoņu vidū. Par KPV LV partiju ir gatavi nobalsot 24,4% Latvijas pilsoņu, par partiju "Attīstībai/Par!" — 19,5%, savukārt par politisko spēku "Progresīvie" — 17,2% ārzemju vēlētāju.    

Ziņu lente
0