Latvijas un Igaunijas pārstāvjus aizvainoja ES salīdzināšana ar PSRS

© Ben STANSALL / AFPLielbritānijas ĀM vadītājs Džeremijs Hants
Lielbritānijas ĀM vadītājs Džeremijs Hants - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienības un PSRS salīdzināšana izraisīja Latvijas vēstnieces un bijušā Igaunijas prezidenta sašutumu.

RĪGA, 2. oktobris — Sputnik. Latvijas vēstniece Lielbritānijā Baiba Braže kritizēja Lielbritānijas ĀM vadītāju Džeremiju Hantu par Eiropas Savienības salīdzināšanu ar PSRS, raksta The Guardian.

"Kas noticis ar Eiropas sapņa pārliecību un ideāliem? ES tika veidota, lai aizstāvētu brīvību. Tā bija Padomju Savienība, kura aizliedza cilvēkiem aizbraukt," pateica Hants, uzstājoties svētdien Konservatīvās partijas sanāksmē.

Danske Bank - Sputnik Latvija
Viedoklis
S&P: "Krievijas netīrā nauda" var noslīcināt Eiropu

Viņš asi kritizēja ES politiku Brexit pārrunās ar Lielbritāniju, paziņoja, ka Eiropas Savienība "soda" Apvienoto Karalisti par tās lēmumu izstāties no Savienības. Iepriekš Eiropas savienības valstis noraidīja britu premjerministres Terēzas Mejas "Čekers" plānu. Dokumentā politiķe piedāvāja izveidot Lielbritānijas un Eiropas Savienības starpā brīvās tirdzniecības zonu, kurā darbotos kopīgs rūpniecības un lauksaimniecības preču reģistrs. Šāds ES lēmums būtībā novedis pārrunas ar Londonu strupceļā, kamēr līdz Brexit atlicis vien pusgads.

"Mācību stunda, kuru mums sniedz vēsture, ir skaidra. Ja jūs pārvētīsiet Eiropas Savienību cietumā, vēlme izstāties nesamazināsies, bet gan pieaugs. Un mēs nebūsim vienīgie gūstekņi, kuri vēlēsies aizbēgt. Ja jūs noraidīsiet draudzības roku, kuru jums pastiepa mūsu premjerministre, jūs pagriezīsiet muguru partnerībai, kura devusi Eiropai lielāku drošību, lielāku brīvību un vairāk iespēju, nekā jebkad tās vēsturē ir bijis," uzsvēra Hants.

Šis izteiciens izraisīja kritikas vilni pret Hantu.

"Tās ir muļķības, kuras nav Lielbritānijas ĀM vadītāja cienīgas. ES — tas nav padomju cietums. Tās likuma kārtība atnesusi mieru un attīstību pēc kara gadsimta. Mūsu lēmumam aiziet vienmēr bija jābeidzas slikti. Vienīgais sods — ir mūsu pašu roku darbs," uzrakstīja bijušais 2006.-2010. gada valsts ĀM vadītājs Pīters Rikets savā Twitter.

​Viņa pēctecis šajā amatā, sers Saimons Freizers, kurš vadīja valsts ĀM 2010.-2015. gadā, paziņoja, ka piekrīt Riketam.

"Lai arī ko jūs nedomātu par Brexit, salīdzināt Eiropas Savienību ar Padomju Savienību ir šokējoša ĀM vadītāja kļūda," uzrakstīja viņš savā Twitter.

​Tāpat savu sašutumu pauda iepriekš PSRS sastāvā bijušo valstu pārstāvji. Neapmierinātību par Hanta sacīto pauda Latvijas vēstniece Lielbritānijā Baiba Braže.

"PSRS nogalināja, deportēja, padzina un ieslodzīja cietumos tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju pēc nelikumīgas okupācijas 1940. gadā, un sagrāva trīs paaudžu dzīves, kamēr ES nesa attīstību, vienlīdzību, izaugsmi, cieņu," uzrakstīja viņa savā Twitter.

​Beigās, lai mīkstinātu iespaidu, viņa piebilda, ka pateicas Hantam par "siltajiem vārdiem un atmiņām" par viņa vizīti Latvijā un "par Lielbritānijas ieguldījumu mūsu brīvībā".

​Atzīmēsim, ka partijas sanāksmē Hants tāpat atcerējās par to, kā nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa.

"Pēc vērā ņemamas transformācijas Latvija kļuvusi par mūsdienīgu demokrātiju, NATO un ES locekli. Un neviena valsts nav izdarījusi priekš tā vairāk, nekā Lielbritānija," pateica viņš.

Bijušais Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess arī kritizēja Hantu naidpilnu tvītu sērijā. Viņš pastāstīja, ka agrāk uzskatījis ārlietu ministrus par visgudrākajiem cilvēkiem valdībā, taču pēc tam pats nonāca ĀM vadībā (1996.-1998. un 1999.-2002. gadā) un saprata, ka vairums viņa kolēģu ir vai nu mazāko koalīcijas partneru pārstāvji, kurus neinteresē ārpolitika, vai arī premjerministra draudziņi/pretinieki.

​Tiesa, pēc tam Ilvess ar uzslavu pieminēja vairākus ĀM vadītājus, tostarp arī esošo Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču, kuri veido izņēmumu šajā likumsakarībā.    

Ziņu lente
0