Lietuvas politiķis cer uz ASV atbalstu BelAES jautājumā

© Sputnik / Василий СемашкоBelAES būvdarbi Astravjecā
BelAES būvdarbi Astravjecā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas ministrs norādīja uz Vašingtonas lielo lomu kodoldraudu novēršanas problēmu jautājumos pie NATO robežām.

RĪGA, 30. septembris — Sputnik. Lietuvas enerģētikas ministrs Žigimants Vaičūns pauda cerību, ka ASV atbalstīs Baltijas republiku tās cīņā pret Baltkrievijas AES celtniecību, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz republikas Enerģētikas ministriju.

Lietuvas ministrs no 24. līdz 26. septembrim atradās vizītē Vašingtonā, kur tikās ar augsta ranga amatpersonām enerģētikas nozarē un Senāta locekļiem un apsprieda enerģētiskās drošības jautājumus reģionā.

BelAES - Sputnik Latvija
Baltkrievija uzņems SAEA misiju BelAES avārijas gatavības novērtēšanas darbiem

Lietuvas ministrs norādīja uz Vašingtonas lielo lomu kodoldraudu novēršanas problēmu jautājumos pie NATO robežām.

"Eiropas Komisija spērusi svarīgu soli, lai piespiestu Baltkrieviju veikt stresa testus. Turklāt šo stresa testu rekomendāciju īstenošana bija saistīta ar ES un Baltkrievijas attiecībām. Šobrīd pienācis laiks konkrētai ASV rīcībai — mēs tiecamies pie līdzīgas ASV pozīcijas, lai jebkādām attiecībām starp ASV un Baltkrieviju abpusējā vai daudzpusējā līmenī nebūtu perspektīvu, kamēr stresa testu rekomendācijas netiks pilnībā izpildītas," — citē ministru preses dienests.

Vaičūns piedalījās Transatlantiskajā drošības forumā Vašingtonā, kurā aicināja Eiropas valstis kopīgi reaģēt uz gāzesvada "Ziemeļu straume 2" un Baltkrievijas AES projektiem, — viņaprāt, tie tiekot īstenoti ar mērķi "mazināt ES enerģētisko drošību un palielināt Krievijas ietekmi enerģētikas jomā."

Tāpat viņš ziņoja par amerikāņu sašķidrinātās dabasgāzes (SDG) piegāžu palielināšanu, — tās, pēc viņa domām, ļaus mazināt Eiropas "atkarību" no Krievijas gāzes.

Situācija BelAES

Baltkrievijas AES tiek būvēta netālu no Astravjecas pilsētas Grodņas apgabalā, 50 km attālumā no Viļņas. BelAES veidos divi energobloki. Pirmā energobloka starts plānots 2019. gadā, otrā — 2020. gadā.

Витянис Андрюкайтис - Sputnik Latvija
Eirokomisārs aicināja Lietuvas varas iestādes neizplatīt baumas par BelAES

Lietuva, neskatoties uz BelAES veiktajiem stresa testiem, apgalvo, ka stacija nav droša. Lietuvas varasiestādes dēvē tās celtniecību par "nacionālo draudu" un pastāvīgi izvirza pretenzijas Baltkrievijai. Turklāt Viļņa aicina citas valstis boikotēt BelAES un atteikties no tās ražotās enerģijas.

Savukārt Minska apgalvo, ka atomelektrostacija atbildīs starptautiskajām drošības prasībām, savukārt visas Viļņas pretenzijas ir "politizētas", un to mērķis ir radīt šķēršļus lētas BelAES enerģijas eksportam uz Eiropas valstīm.

Iepriekš Eiropas Kodoldrošības regulējošo iestāžu grupa (ENSREG) paziņoja, ka BelAES pārbaudes atskaite ir pozitīva.    

Ziņu lente
0