Nacionālā apvienība: esot dažas partijas, kuras gatavas koalīcijai ar "Saskaņu"

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vislielākā gaidāmo Saeimas vēlēšanu intriga saistīta ar "Saskaņu": Nacionālais bloks prāto, kādas partijas ir gatavas stāties koalīcijā ar šo politisko spēku.

RĪGA, 29. septembris — Sputnik. Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" — "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) priekšsēdētājs Raivis Dzintars norūpējies par to, ka šobrīd "Saskaņas" iekļūšanas varbūtība valdībā sastāda 50 pret 50, vēsta Grani.lv.

Līdz ar to, Dzintars paziņoja, katra vēlētāja balss gaidāmajās Saeimas vēlēšanās varētu kļūt izšķiroša. Tāpat Nacionālās apvienības priekšsēdētājs minēja ES Tiesas tiesneša Egīla Levita vārdus, kurš teica, ka "šajās vēlēšanās mēs balansējam uz naža asmens".

Нил Ушаков в чреве Милды - Sputnik Latvija
Politika
"Sliktāk nekā vatņiki": latviešu inteliģence apvainojusies par "Saskaņas" reklāmu

Dzintars uzsvēra, ka Nacionālais bloks neredz iespēju sadarboties ar Rīgas mēra Nila Ušakova partiju. Taču, pēc Nacionālās apvienības līdera sacītā, pastāvot dažas partijas, kuras ir gatavas veidot valdību kopā ar "Saskaņu".

"Mums atliek tikai minēt, kuras tās būs. Tas ir vēlēšanu lielais jautājums, liela intriga," —apgalvoja Dzintars.

Viņš uzsvēra, ka koalīcijas veidošanā ar jebkuru no partijām, Nacionālajai apvienībai būšot svarīgi kopīgi mērķi — atbalsts ģimenēm ar bērniem, latviešu valodas pozīcijas stiprināšana, līdzvērtīga reģionu attīstība.

Iepriekš ziņots, ka Nacionālās apvienības paplašinātajā programmā norādīts, ka tās galvenās vērtības ir latviešu nācija, valoda un kultūra, tautas varoņu cieņa un piemiņa, Latvijas neatkarība un izaugsme, ģimene un laulība, cilvēka dzīvība, daba un Dievs. Savu prioritāšu virknē Nacionālais bloks izceļ latviešu nācijas ilgtermiņa attīstību, kurai jāpakļauj visi valdības lēmumi.

Pēc Nacionālās apvienības domām, latviešu nācijas attīstībai traucē trīs galvenie izaicinājumi: demogrāfiskā krīze, kuru vajagot uzveikt ar dzimstības veicināšanas palīdzību, garīgās bagātības — latviešu valodas, kultūras un kolektīvās atmiņas — izšķērdēšana, kā arī ārējo nedraudzīgi noskaņoto spēku draudi.

"Saskaņas" pretinieki

Saskaņā ar "Latvijas fakti" septembra aptauju, populārāko partiju trijnieks paliek nemainīgs — tā ir "Saskaņa", Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un KPV LV. "Saskaņu" atbalstīja 17,9% respondentu, ZZS — 11,1%, KPV LV — 9,2%. Par Nacionālo apvienību bija gatavi nobalsot 5,4% aptaujāto.

Latvijas bijušais tieslietu ministrs Jānis Bordāns - Sputnik Latvija
Politika
Partiju reitings septembrī: izmaiņas līderu trijotnē

Iepriekš premjerministrs Māris Kučinskis, Zaļo un zemnieku savienības kandidāts, nosauca partijas, kuras viņš redz jaunās Latvijas valdības valdošās koalīcijas kodolā, un īpaši uzsvēra, ka šo partiju vidū nav "Saskaņas". Viņš paziņoja, ka "Saskaņas" iekļūšanas vietā koalīcijā izvēloties Saeimas atlaišanu un ārkārtas vēlēšanas.

Pirms tam prezidents Raimonds Vējonis runāja, ka "Saskaņai" neesot cerību izveidot koalīciju 13. Saeimā, jo neviena cita partija nevēlēsies vienoties ar šo politisko spēku. Vējonis atgādināja, ka "Saskaņa" jau ir guvusi uzvaru vēlēšanās, taču sakarā ar to, ka partijai neizdevās iekļūt koalīcijā, valdības veidošanā tā nepiedalījās. Un pēc gaidāmajām parlamenta vēlēšanām šī situācija atkal varētu atkārtoties.

Turklāt no koalīcijas ar "Saskaņu" jau neoficiāli atteikusies Zaļo un zemnieku savienība un Latvijas Reģionu apvienība.    

Ziņu lente
0