Informācija par pensijām cilvēkiem, kuri plāno pārcelties uz dzīvi citās ES valstīs

© Sputnik / Sergey MelkonovCienījama gadagājuma vīrietis skrien pa parku
Cienījama gadagājuma vīrietis skrien pa parku - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Stāža aprēķināšana, apdrošināšanas uzkrājumi un izziņa par atrašanos starp dzīvajiem: kā tiek izmaksāta Latvijas pensija tiem, kas dzīvo citās ES valstīs, un kā to saglabāt.

RĪGA, 29. septembris — Sputnik. Ja Latvijas iedzīvotājs pārvācas uz dzīvi citā ES valstī vai dodas darbā, viņš nezaudē tiesības uz sociālo apkalpošanu Latvijā, tostarp, arī uz pensiju, atgādina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. Skaidrojumus šajā jautājumā publicēja la.lv.

Izdevumam uzrakstīja lasītāja Rita no Rīgas.  Līdz pensijai atlikuši trīs gadi, bet meita viņu aicina pārcelties uz Spāniju. Sieviete vaicāja, kas notiks ar viņas pensiju, ja viņa pārvāksies uz ārzemēm, un kas notiks, ja viņa atradīs darbu citā valstī, — vai šis stāžs tiks pieskaitīts klāt.

Пожилая женщина - Sputnik Latvija
Ķīlis: Latvija var nonākt tiktāl, ka cilvēki nenodzīvos līdz pensijai

Aģentūra apstiprināja, ka pensijas saņemšanas tiesības pārvākšanās gadījumā saglabājas, turklāt, ja Spānijā latviete atradīs darbu, viņa tiks iekļauta šīs valsts sociālās apdrošināšanas sistēmā. Taču jāpatur prātā: katrā ES dalībvalstī ir savas pensiju likumdošanas normas (iemaksu likmes, pensijas vecums, stāžs).

Katra Eiropas Savienības valsts nosaka pensiju par savu apdrošināšanas periodu, taču dažkārt tiek ņemts vērā arī stāžs citās valstīs.

Ja pensijas tiesības rodas, ņemot vērā tikai Latvijas apdrošināšanas periodu, pensija tiek aprēķināta atbilstoši nacionālās likumdošanas normām. Ja pēc Latvijas standartiem apdrošināšanas periods nav pietiekams, lai saņemtu Latvijas vecuma pensiju, tās aprēķinā tiek ņemti vērā apdrošināšanas periodi citās ES valstīs, taču vērā tiek ņemti tikai Latvijas pensijas uzkrājumi.

Kā saglabāt pensijas tiesības

Pensijas iesniegumu jāiesniedz atbildīgajā iestādē savā dzīvesvietā. Ja persona pastāvīgi uzturas Latvijā, iesniegumu iespējams iesniegt jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā vai starptautisko pakalpojumu nodaļā.

Ja cilvēks pastāvīgi uzturas citā ES valstī, jāvēršas šīs valsts atbildīgajā iestādē.

Iesniegumam jāpievieno dokumenti, kas apstiprina apdrošināšanas stāžu, kā arī jānorāda visi tam pielīdzināmie posmi visās Eiropas Savienības dalībvalstīs. Iesniegums tiek pārsūtīts izskatīšanai arī citām ES valstīm, kurās cilvēks bija apdrošināts. Lai pieņemtu lēmumu par pensiju, iestādes apmainās ar nepieciešamo informāciju arī elektroniskā veidā.

Pensionāre - Sputnik Latvija
Piecu eiro pensijas pielikums – un neļaujiet bērniem braukt projām no Latvijas

Ja cilvēkam ir tiesības saņemt Latvijas pensiju, taču lēmuma pieņemšanai nepieciešama papildinformācija, tiek izmaksāts avanss līdz brīdim, kamēr tiks saņemtas papildus ziņas. Avansa izmaksas periods nevar pārsniegt trīs gadus.

Svarīgi atcerēties

Ja latvietis dzīvo citā ES valstī, pensiju viņam izmaksās uz bankas kontu viņa dzīvesvietā.

Lai citās ES valstīs dzīvojošie turpinātu saņemt Latvijas pensiju, viņiem jāiesniedz rakstisks iesniegums Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā no 1. oktobra līdz 15. decembrim. Iesniegumu iespējams nosūtīt pa pastu vai nodot ar pilnvarotas personas starpniecību. Jāiekļauj dokuments, kurš apliecina, ka saņēmējs ir dzīvs (tas jāsaņempie notāra vai atbildīgā iestādē ne agrāk kā mēnesi pirms iesnieguma iesniegšanas).

Ja dokumenti tiek nosūtīti svešvalodā, nepieciešams to tulkojums.

Kur iespējams saņemt plašāku informāciju

Konsultācijas par Latvijas pensiju izmaksāšanu iespējams pieteikt pa e-pastu konsultacijas@vsaa.lv vai tuvākajā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā, iepriekš vienojoties par apmeklējuma laiku.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, Saeimā tiek izskatīts jautājums par pensiju neapliekamā minimuma palielināšanu.

Turklāt šogad gaidāma pensiju indeksācija — vidējais pensiju pielikums sastādīs 18 eiro.    

Ziņu lente
0