Maskava atbildēs uz ASV armijas bāzes parādīšanos Polijā

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasKaravīrs mācībās apgūst cīņu ar gaisa mērķiem
Karavīrs mācībās apgūst cīņu ar gaisa mērķiem - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nekādas ilūzijas nav pieļaujamas: ASV armijas bāzes dislokācija Polijā paredzēta spēka projicēšanai Krievijas virzienā, paziņoja Krievijas ārlietu ministra vietnieks Aleksandrs Gruško.

RĪGA, 26. septembris — Sputnik. ASV militārās bāzes parādīšanās Polijā piespiedīs Krieviju veikt atbildes pasākumus savas drošības nostiprināšanai, paziņoja Krievijas ārlietu ministra vietnieks Aleksandrs Gruško.

Diplomāts atzīmēja, ka ASV armijas bāzes izveides plāni Polijā nozīmē Krievijas un NATO Pamatakta sagraušanu — minētais dokuments liedz tamlīdzīgus pasākumus.

Американские ракеты Patriot размещены в Польше - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Trampa forts". ASV prezidents pārdomā iespējas atvērt Polijā "personīgo" bāzi

"Mūsu attieksme ir negatīva vairāku iemeslu dēļ, jo tamlīdzīgs lēmums, ja tas tiks īstenots, nozīmēs tālāku situācijas pasliktināšanos drošības jomā. Šis solis neatbilst arī Eiropas kopējām drošības interesēm," — diplomāts apliecināja sarunā ar RIA Novosti.

Viņš paskaidroja, ka ASV un to sabiedrotie galīgi pāriet pie aukstā kara laiku drošības shēmām.

"Kad tika radīts potenciāls, no otras puses veidojās kontrpotenciāls, no šīs puses potenciāls pastiprinājās, un puses nokļuva bruņošanās sacīkšu apburtajā lokā, no kura grūti izkļūt pat tad, ja ir politiskā griba. Protams, to visu pavadīs ļoti naidīga retorika, jo būs jārada sabiedriskais viedoklis par to, ka šis solis ir tiesīgs. Tas ir absolūti prettiesisks," — atgādināja Gruško.

ASV bāzes parādīšanās Polijā nozīmē spēka projicēšanu Krievijas robežas virzienā, norādīja politiķis.

"Tās ir absolūtas muļķības par to, ka Krievija lolo kaut kādus agresīvus plānus pret Baltijas valstīm un Poliju. Nekādas ilūzijas nav pieļaujamas: tādas bāzes tapšana mūsu robežu tuvumā paredzēta spēka projicēšanai Krievijas robežas virzienā," — konstatēja Gruško.

Tamlīdzīgs solis liks Maskavai veikt virkni "papildu militāro un tehnisko drošības pasākumu", brīdināja Gruško.

"Mums ir dažādas iespējas nostiprināt mūsu drošību, tostarp arī bez lieliem izdevumiem," — teica diplomāts.

ASV apsver pastāvīgas armijas bāzes izvietošanu Polijā, un Varšava gatava par to samaksāt "miljardiem dolāru", paziņoja ASV prezidents Donalds Tramps pēc sarunas ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu. Polija piedāvāja ASV izvietot savā teritorijā tanku divīziju un uzņemties izdevumus tās uzturēšanai divu miljardu dolāru apmērā.     

Ziņu lente
0