Nosaukti galvenie nāves iemesli Latvijā

© pixabayТонометр
Тонометр - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Veselības ministrija un Slimību profilakses un kontroles centrs nākamnedēļ uzsāks informatīvo kampaņu "Atmasko dzīvības laupītāju!".

RĪGA, 22. septembris – Sputnik. Ass miokarda infarkts un insults – tie ir vieni no izplatītākajiem nāves cēloņiem Latvijā, paziņoja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja.

Kā raksta rus.tvnet.lv, no asa miokarda infarkta Latvijā ik gadu mirst vairāk nekā tūkstotis iedzīvotāju. Pērn 20% mirušajiem nebija pat 64 gadi. No insulta ik gadu mirst vairāk nekā 2 tūkstoši cilvēku, 2017. gadā 15% no tiem bija jaunāki par 64 gadiem.

Veselības ministrija un SPKC uzsāk informatīvo kampaņu "Atmasko dzīvības laupītāju! ", kuras laikā tiks skaidrota infarkta un insulta simptomu atpazīšanas nozīme, tās atklāšana notiks 26. septembrī, plkst. 11:00, Rīgā, Kaļķu ielā 5-1.

Pasākumā piedalīsies veselības ministre Anda Čakša, Latvijas Universitātes Kardioloģijas un reģeneratīvās medicīnas institūta vadošais pētnieks Vilnis Dzērve-Tāluts, Rīgas Paula Stradiņas Klīniskās universitātes slimnīcas Neiroloģijas klīnikas vadītājs Andrejs Millers, SPKC Slimību profilakses nodaļas vadītājas vietniece Sanda Terela, dziedātājs Žoržs Siksna, kurš savulaik pārcietis insultu un infarktu. Iepriekš Eurostat ziņoja, ka Latvija ieņem trešo vietu Eiropas Savienībā pēc nāves gadījumu skaita sirds un smadzeņu asinsrites traucējumu problēmu dēļ, augstāk par to pēc šī kritērija atrodas vien Bulgārija (66%) un Rumānija (59%). Tālāk seko Lietuva (56%) un Igaunija (50%).

Visās ES valstīs sievietes sirgst ar šīm slimībām biežāk nekā vīrieši, un rezultātā mirst. Igaunijā 59% sieviešu un 41% vīriešu mira 2014. gadā mira no sirds slimībām un insulta, Latvijā un Lietuvā šie rādītāji attiecīgi sastāda 58% un 42%.

Ziņu lente
0