Latvija piedāvā Ķīnai tranzītu un tiešu izeju pie Baltijas jūras

© Foto : Latvijas Valsts prezidenta kancelejaВстреча президента Латвии Раймондса Вейониса с премьер-министром КНР Ли Кэцяном
Встреча президента Латвии Раймондса Вейониса с премьер-министром КНР Ли Кэцяном - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijai ir viss vajadzīgais, lai kļūtu par Ķīnas kravu loģistikas galveno centru Baltijas reģionā, uzskata prezidents Raimonds Vējonis.

RĪGA, 21. septembris — Sputnik. Latvijas prezidents Raimonds Vējonis aicināja Ķīnu izvēlēties Rīgu tiešajai izejai pie Baltijas jūras, vēsta Latvijas prezidenta oficiālā vietne.

No 15. līdz 20. septembrim Latvijas prezidents oficiālā vizītē uzturējās Ķīnas Tautas Republikā. Tur Vējonis tikās ar republikas prezidentu Sji Dziņpinu un piedalījās Vispasaules ekonomikas forumā "Jauno čempionu ikgadējais samits 2018".

Trešdien, 19. septembrī Vējonis tikās ar Ķīnas premjeru Li Kecjanu.Tikšanās gaitā Latvijas prezidents norādīja, ka Ķīna ir svarīgs Latvijas partneris, un uzsvēra: Latvija augstu vērtē divpusējo dialogu ar Ķīnu, kā arī Ķīnas un Eiropas Savienības dialogu stratēģiskās partnerības ietvaros.

Latvijas valsts vadītājs pauda viedokli, ka Austrumeiropas valstu un Ķīnas samits "16+1" (Albānija, Bosnija un Hercegovina, Bulgārija, Horvātija, Čehija, Igaunija, Ungārija, Latvija, Lietuva, Maķedonija, Melnkalne, Polija, Rumānija, Serbija, Slovākija, Slovēnija un Ķīna) ir efektīvs instruments, kas papildina sadarbības formas.

Prezidents uzsvēra: Latvijai ir viss nepieciešamais, lai kļūtu par Ķīnas kravu loģistikas galveno centru Baltijas reģionā sadarbībā ar rūpniecības un loģistikas parku "Veļikij kameņ" Minskā un Ķīnas iniciatīvu "Viena josla – viens ceļš". Vēl vairāk, Vējonis atklāja, ja Latvija piedāvā Ķīnai plašas iespējas investīcijām ne tikai transporta un loģistikas jomās, bet arī zinātnē un "zaļajās" tehnoloģijās.

Vējonis sveica starpvaldību vienošanos par zinātniski tehnisko sadarbību, kas tika parakstīta vizītes gaitā. Īpaši tika atzīmēts Latvijas zinātnieku un Pekinas Genomikas institūta kopprojekts.

Tikšanās gaitā Latvija un Ķīna apsprieda iespējas atklāt tiešo gaisa transportu starp abām valstīm un izveidot regulārus pārvadājumu maršrutus. Latvija pauda interesi par lauksaimniecības produkcijas, it īpaši putnu sertifikāciju, un Vējonis apliecināja, ka viņu iepriecina tas, ka uzņēmēji no Latvijas varēs atjaunot medus eksportu uz Ķīnu.

Iepriekš Latvijas un Baltkrievijas Ekonomisko sakaru veicināšanas biedrības (LBESVB) valdes priekšsēdētājs atzīmēja, ka Latvijas dalība brīvajā ekonomiskajā zonā īpašā tehnoloģiskā parka teritorijā "Veļikij kameņ" netālu no Minskas ir īpaši izdevīga sadarbības joma. Šīs BEZ platība pārsniedz simt kvadrātkilometrus. Tehnoloģisko parku būvē ķīnieši un jau investē līdzekļus dažādos projektos un objektos "Verļikij kameņ" teritorijā.

Ziņu lente
0