Kas pateica, ka OCTA Latvijā kļūs dārgāka: auto apdrošinātāji nepiekrīt

CC0 / fignetto / ДТП
ДТП - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Autoīpašnieki var neraizēties par to, ka pēc Civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likuma grozījumu pieņemšanas palielināsies OCTA cena.

RĪGA, 15. septembris – Sputnik. Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) vadītājs Jānis Abašins iedrošina autoīpašniekus, ka ieplānotie Civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (OCTA) likuma grozījumi nepaaugstinās polišu cenas, vēsta Lsm.lv.

Latvijas valdība septembrī atbalstīja OCTA likuma grozījumus: nekas auto apdrošināšanā būtiski nemainīsies, toties tā tiks savesta kārtībā, uzskata Abašins. Viņš uzsvēra, ka grozījumos nav nekā radikāli jauna vai nezināma, nav izmaksu, kas apdrošinātājiem nevajadzētu veikt līdz šim, tādēļ jaunās normas – nav pamats polišu cenu kāpumam.

Автострахование - Sputnik Latvija
Apdrošinātāji: OCTA cenas varētu samazināt tikai konkurence

Abašins atzīmēja, ka Latvijas auto apdrošināšanas tirgū valda kārtīga konkurence un cenas tiek noteiktas tieši tur. Taču, pēc viņa domām, šobrīd tirgus ir stabilizējies.

Maksimālajai OCTA atlīdzībai plāno piemērot inflācijas koeficientu. Abašins apgalvo, ka šī koeficienta summas pagaidām pastāv tikai teorijā.

Dotajā brīdī maksimālā atlīdzība apdrošinātajai personai sastāda 5 miljonus eiro, savukārt īpašumam 1 miljonu eiro. Turklāt Abašins salīdzināja vidējo apdrošināšanas prēmiju apmēru Latvijā un Somijā. Maksimālā izmaksas summa CSN gadījumā Latvijā sastāda tūkstoti eiro, savukārt Somijā – 3,5 miljonus.

LAA vadītājs tāpat paziņoja, ka jaunie grozījumi savedīs kārtībā OCTA jautājumu automobiļu tirdzniecības jomā – pēc mašīnas pārdošanas iepriekšējā īpašnieka polise tiks anulēta, savukārt pārdevējam būs tirdzniecības numuri un atbilstoša šo numuru apdrošināšana. Ja kāds vēlas paņemt automobili izmēģinājuma braucienam, mašīnai tiks pieliktas šīs tirdzniecības numurzīmes un apzīmējums, ka "apdrošināšana iekļauta".

Abašins atzīmēja, ka grozījumi neskāra tikai lauksaimniecības tehniku, kas neizbrauc uz koplietošanas ceļiem.

OCTA esamību pārbaudīs fotoradari

Iepriekš ziņots, ka, saskaņā ar Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) datiem, šobrīd uz Latvijas ceļiem ir apmēram 1,5% neapdrošinātu automobiļu.

Трактор на пшеничном поле - Sputnik Latvija
Latvijas traktoristi negrib dāvināt apdrošinātājiem naudu par OCTA

Līdz ar to LTAB sadarbībā ar Ceļu satiksmes drošības direkciju (CSDD) un Valsts policiju no 22. janvāra līdz 4. februārim veiks sociālo kampaņu, kurai jāparāda savlaicīgas tehniskās apskates iziešanas un OCTA polises iegādes nepieciešamība.

Lai precīzāk noteiktu vadītāju skaitu, kuri piedalās ceļu satiksmē bez derīgas OCTA polises vai tehniskās apskates, kampaņas gaitā stacionārie fotoradari pastiprināti kontrolēs OCTA un tehniskās apskates derīguma termiņus.

Ziņu lente
0