Franču vecākiem aizliedza nosaukt dēlu par Dzintaru

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasОткрытие демонстрационного выставочного зала янтарного комбината "Янтарная палата"
Открытие демонстрационного выставочного зала янтарного комбината Янтарная палата - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Franču prokurors uzskata, ka Dzintars ir sieviešu vārds un zēnam neder.

RĪGA, 14. septembris – Sputnik. Francijas varasiestādes neļāva vecākiem nosaukt jaundzimušo zēnu par Ambre ("Dzintars"), lai bērnam nerastos problēmas ar sava dzimuma identifikāciju, raksta The Telegraph.

Tādējādi vārds Ambre pievienojies augošajam vārdu sarakstam, kuri nav iepatikušies Francijas tiesām, kopā ar Nutella un Manhetenu.

Bretaņas pāra bērns piedzimis šī gada janvārī. Taču, kad viņi devās reģistrēt jaundzimušo uz vietēju iedzīvotāju reģistrācijas nodaļu, viņus nosūtīja pie Lorjānas pilsētas prokurora, kurš nolēma, ka Ambre vārdu biežāk dod meitenēm, un apkārtējo jautājumi par to, kāds ir bērna dzimums, varētu viņam kaitēt.

Mazulis - Sputnik Latvija
Karš par burtiem: vecāki Francijā tiesā cīnās par bērna vārdu

Vecākus izsauca uz ģimenes tiesu, un tiesnesis paziņoja, ka neredz pamatu tam, lai spiestu viņus mainīt bērna vārdu. Neskatoties uz to, prokurors iesniedza apelāciju, un bērns paliks bez vārda vismaz līdz aprīlim, kad lietu izskatīs nākošās instances tiesa.

Bērna vecākus atbalsta grupa "Varavīksnes bērni", kas aizstāv LGBT vecāku tiesības. Abām zēna mātēm pastāv aizdomas, ka tiesas lēmums saistīts ar homofobiju.

Angliski runājošajās valstīs, it sevišķi ASV, Embera (dzintars) – ir populārs meiteņu vārds, taču tā franču ekvivalents Ambre ir maz izplatīts Francijā. Toties paveicies latviešu vecākiem – viņi var nosaukt zēnu par Dzintaru, savukārt meiteni par Dzintru, nebaidoties, ka tas kādu samulsinās. Saskaņā ar oficiālās informācijas portāla lvportals.lv datiem, kopumā Latvijā piedzimuši un dzīvo 3 559 Dzintari un 5 437 Dzintras.

Francijas varasiestādes jau ne pirmo reizi aizliedz neparastus vārdus: piemēram, tiesa neļāva kādiem vecākiem nosaukt bērnu par Nutellu, savukārt citiem – par Fraise ("Zemene"). Savukārt pērn vēl kādai Bretaņas ģimenei neļāva bērnam dot tradicionālo Bretaņas vārdu Fañch franču valodai neraksturīgā "ñ" burta dēļ.

Ziņu lente
0