Čakša atradusi iespēju piespiest visus maksāt apdrošināšanas iemaksas

CC0 / pxhere / Пациент в больнице
Пациент в больнице - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veselības ministre Anda Čakša ierosinājusi noteikt automātiskos veselības apdrošināšanas maksājumus cilvēkiem ar "nepilnu nodokļu režīmu", iespējams, pievienot 1% zemākajām nodokļu likmēm.

RĪGA, 12. septembris — Sputnik. Septembra pirmajā nedēļā veselības brīvprātīgās apdrošināšanas iemaksas veikuši tikai 193 cilvēki. Latvijas veselības ministrijas vadītāja Anda Čakša ierosina padomāt par automātisko veselības apdrošināšanu cilvēkiem "nepilnajā nodokļu režīmā", vēsta Dienas Bizness.

Runa, piemēram, ir par mikrouzņēmumiem un cilvēkiem, kuri saņem honorārus. 

Pēc valdošās koalīcijas partiju sapulces Anda Čakša paziņoja, ka nepieciešams izvērtēt iespēju noteikt automātiskos veselības apdrošināšanas maksājumus cilvēkiem ar "nepilnu nodokļu režīmu", iespējams, pievienot 1% zemākajām nodokļu likmēm, lai viņiem nenāktos pašiem veikt maksājumus.

Забастовка семейных врачей - Рижская поликлиника - Sputnik Latvija
Briģis: "Čakšas sistēma" liks ārstiem sūtīt dažus cilvēkus nomirt

Savukārt Zaļo un zemnieku Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis uzsvēra, ka runa ir nevis par nodokļu palielināšanu, bet gan par maksājumu sakārtošanu.

Kopš šī gada 1. septembra personām, kas nav veikušas sociālās iemaksas un nav automātiski apdrošinātas, veselības apdrošināšanas summa 2018. gadā noteikta 51,60 eiro apmērā par gadu, 2019. gadā – 154,80 eiro, 2020. gadā – 258 eiro gadā. Šīs iemaksas būs nepieciešams veikt reizi gadā, pēc kā attiecīga kalendārā gada laikā varēs iegūt pilnu valsts apmaksājamo medicīnisko pakalpojumu klāstu. Pretējā gadījumā viņiem būs pieejams tikai tā saucamais minimālais medicīnas pakalpojumu grozs, kurā iekļauti tādi pakalpojumi kā neatliekamā medicīniskā palīdzība, tostarp palīdzība grūtniecēm un dzemdību pieņemšana, ģimenes ārsta pakalpojumi (taču bez nosūtījumiem uz izmeklēšanu un analīzēm), no valsts budžeta kompensējamie medikamenti un medicīnas iekārtas, sabiedriski bīstamu slimību (psihiskās slimības un tuberkuloze) un medikamenti to ārstēšanai.

Automātiski apdrošināta 21 sociālā grupa, kuru vidū ir pensionāri, bērni, invalīdi, reģistrētie bezdarbnieki, dienas nodaļas studenti un citi.

Anda Čakša skaidroja, ka bez valsts veselības apdrošināšanas palikušo personu skaits, iespējams, būs desmitkārt mazāks nekā tika uzskatīts agrāk – tikai 30 tūkstoši cilvēku.

Sociālo iemaksu dinamika

Latvijas Nacionālais veselības dienests informējis, ka septembra pirmajā nedēļā veselības brīvprātīgas apdrošināšanas iemaksas veikuši 193 cilvēki par kopējo summu 22 tūkstošu eiro apmērā.

Aptuveni 40% cilvēku veikuši iemaksas ne tikai par tekošo, bet arī nākošo gadu.

Cilvēki aktīvi izmanto tiešsaistes testu vietnē apdrosinaties.lv, lai noskaidrotu, kāds ir viņu statuss un vai viņiem jāveic iemaksas. Tests aizpildīts vairāk nekā 11 tūkstošus reižu.

Ziņu lente
0