RT pastāstīja par britu medijos aprakstīto "Skripaļu saindētāju"

© Metropolitan PoliceПодозреваемые в попытке убийства Сергея Скрипаля и его дочери Юлии в Солсбери Александр Петров и Руслан Боширов
Подозреваемые в попытке убийства Сергея Скрипаля и его дочери Юлии в Солсбери Александр Петров и Руслан Боширов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Britu mediju norādītais Aleksandrs Petrovs ir reāls cilvēks, viņam bijis uzņēmums Ukrainā un viņš tiesāts par zādzību.

RĪGA, 12. septembris — Sputnik. Lielbritānijas preses izdevums Mirror atklājis dažas ziņas par Aleksandru Petrovu, ko britu varasiestādes tur aizdomās par Skripaļu saindēšanu, taču RT izdevies uzzināt plašākas šī cilvēka biogrāfijas nianses, vēsta RIA Novosti. Viņš bijis tiesāts un nodarbojies ar uzņēmējdarbību Ukrainā, vēsta RT, taču neviens no viņa kādreizējiem kolēģiem nav varējis atpazīt vīrieti Skotlendjarda publicētajā fotogrāfijā.

Mirror publicētajā rakstā norādīta viņai dzimšanas diena – 1979. gada 13. jūlijs. Raksta autors apgalvo, ka viņa vectēvs Ivans Starčenko bijis "31. Smerš strēlnieku brigādes komandieris", viņš dienējis "Staļina vadībā".

© Metroplitan PoliceAizdomās turamie Skripaļu saindēšanā Aleksandrs Petrovs un Ruslans Boširovs
Подозреваемые в попытке убийства Сергея Скрипаля и его дочери Юлии в Солсбери Александр Петров и Руслан Боширов - Sputnik Latvija
Aizdomās turamie Skripaļu saindēšanā Aleksandrs Petrovs un Ruslans Boširovs

Minētais Aleksandrs Petrovs ir reāls cilvēks. Žurnālistiem izdevies noskaidrot, ka viņa vectēvs komandējis nevis "Smerš strēlnieku brigādi", bet gan Sarkanās armijas 31. strēlnieku divīzijas pretizlūkošanas nodaļu. Sazinājušies ar Starčenko pēctečiem, žurnālisti noskaidrojuši "aizdomās turamā" tēvvārdu – Jurija dēls.

Cilvēks, kurš reģistrēts pēc norādītās adreses Maskavā, ar tādiem pašiem pases datiem, vadījis biznesu Ukrainā. Viņš bijis viens no Ļubopoļskas šūšanas fabrikas dibinātājiem (Odesas apgabals). Taču viņa partneris Sergejs Prudņikovs pastāstīja, ka pirms kāda laika Petrovs pazudis, atstājot aiz sevis lielus parādus.

Lielbritānijas Solsberija - Sputnik Latvija
Viņš noteikti būtu piezvanījis: radinieki uzskata, ka Skripaļs ir miris

"Rupji sakot, pusi Odesas piekrāpa. Daudzi meklē, taču pagaidām neviens nav atradis. Nezinu, kāds viņš tur biznesmenis, drīzāk jau krāpnieks," – telekanālam pastāstīja Prudņokos. Pie tam ne viņš, ne arī citi uzņēmuma darbinieki nepazina Petrovu Skotlendjarda publicētajās fotogrāfijās.

RT avoti tiesībsargājošajās iestādēs informēja, ka 1979. gada 13. jūlijā dzimušais Aleksandrs Petrovs 1998. gadā notiesāts par zādzību. Tāpat pirms dažiem gadiem viņš bijis tiesu izpildītāju datu bāzē, jo viņam bija problēmas ar kredītu atmaksu.

Tiesāts cilvēks izlūkošanas dienestā iekļūt nevar

Federālā Drošības dienesta, Iekšlietu ministrijas un Federālā Narkotiku kontroles dienesta bijušais darbinieks, atvaļināts ģenerālleitnants Aleksandrs Mihailovs norādīja, ka cilvēks ar tādu biogrāfiju nevarētu strādāt Krievijas kara izlūkošanā.

"Cilvēks ar sodāmību kategoriski un absolūti noteikti nevar nokļūt GRU. Pārbauda visus līdz ar radiniekiem, un var noraidīt kandidatūru, ja pat tuvinieks ir sodīts. Tas ir dzelžains likums, veidojot kadrus," – viņš paskaidroja.

Mihailovs komentēja Mirror informāciju par to, ka "saindētājus" Aleksandru Petrovu un Ruslanu Boširovu esot pavadījuši vēl 4 cilvēki, tā saucamie "tīrītāji".

"Kas attiecas uz "tīrītāju" brigādi – tās ir galīgas muļķības. Tā neviens nestrādā," – viņš teica.

Iepriekš britu mediji jau stāstīja par "Aleksandru Petrovu". Cita starpā ziņots, ka šis vārds "sastopams nacionālā imūnobiooloģisko preparātu ražotāja – federālā valsts unitārā uzņēmuma "Zinātniskais ražošanas uzņēmums "Mikrogen"" darbinieku sarakstā. RT žurnālisti sazinājās ar šo cilvēku un noskaidroja, ka viņš pat ne reizi nav pametis valsti.

"Tā ir sakritība: es taču pat uz Altaju netieku, kur nu vēl uz Londonu," – paziņoja atrastais Petrovs.

Skripaļu lieta

Iepriekš vēstīts, ka 2018. gada marta sākumā Lielbritānijā Solsberijas pilsētā bezsamaņas stāvoklī tika atrasts britu specdienestu bijušais aģents Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija ar saindēšanās pazīmēm. Valsts premjerministre Terēza Meja paziņoja, ka ar Skripaļu saindēšanu, "ļoti iespējams", saistīta Krievija, taču nesniedza nekādus pierādījumus. Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova toreiz Mejas paziņojumu nodēvēja par "cirka izrādi" un provokāciju.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Krievijas ārlietu ministrs "noņem cepuri" britu diplomātijas priekšā

5. septembrī Lielbritānijas Karaliskais prokuroru dienests nosauca cilvēkus, kuri turēti aizdomās par Sergeja un Jūlijas Skripaļu saindēšanu. Britu dienesti uzskata, ka incidentā esot vainojami Krievijas pilsoņi Aleksandrs Petrovs un Ruslans Boširovs. Tai pašā dienā Terēza Meja pavēstīja, ka Boširovs un Petrovs esot Krievijas Federācijas Ģenerālšātāba Galvenās izmeklēšanas pārvaldes (GRU) darbinieki.

Komentējot Lielbritānijas varasiestāžu jaunās apsūdzības, Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs nosauca Skripaļu saindēšanas teorijas autorus par "labiem fantazētājiem". Politiķis pajokoja: iespējams, savas idejas viņi smeļas vispasaules tīmeklī.

Ziņu lente
0