Tikai trešajā daļā Latvijas skolu ir pietiekams priekšmetu pedagogu skaits

© Sputnik / Igor Russak / Pāriet pie mediju bankasНачальные классы
Начальные классы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visbiežāk skolās vērojams fizikas, matemātikas un ķīmijas pasniedzēju trūkums.

RĪGA, 12. septembris — Sputnik. Latvijas skolās vērojams būtisks pedagogu trūkums – 65% skolu informējuši, ka tajās pietrūkst dažādu priekšmetu skolotāju, vēsta Baltic Course, atsaucoties uz Neatkarīgās izglītības biedrības aptauju

Interneta aptauja tika veikta laikā no 2018. gada 24. augusta līdz 5. septembrim. No gandrīz 200 aptaujātajiem skolu direktoriem 24% pārstāv Rīgas skolas, 18% — skolas Rīgas apkaimē, 58% — skolas reģionos, ieskaitot skolas citās republikāniskas nozīmes pilsētās.

Tikai 35% skolu direktori pastāstīja, ka pašlaik nav saskārušies ar pedagogu trūkuma problēmu. Taču pārējās skolās, saskaņā ar aptaujas datiem, visbiežāk trūkst fizikas skolotāju. Tāpat nepieciešami pirmskolas mācību iestāžu pedagogi, pedagogu palīgi, matemātikas un ķīmijas pasniedzēji. Vismazāk trūkst sporta, sociālo zinību un vēstures skolotāju.

Skolotāja - Sputnik Latvija
Latvijas skolas mācību gada sākumā trūkst skolotāju

Neatkarīgās izglītības biedrības vadītāja Zane Ozola uzskata: fakts, ka 65% skolu ir grūtības atrast vairāku priekšmetu skolotājus, norāda uz samilzušu problēmu. Lielā mērā tā saistīta ar pedagoga profesijas zemo prestižu.

Izglītības un zinātnes ministrijas dati par 2016. gadu liecina, ka gandrīz visās Latvijas pilsētās vērojams skolotāju trūkums. Valstī visvairāk vajadzīgi fizikas, ķīmijas un matemātikas skolotāji. Mazliet labāka ir situācija valodu mācības jomā.

13 skolās Rīgā nav fizikas skolotāju. Astoņās skolās trūkst ķīmiķu, savukārt ar angļu un latviešu valodas, kā arī matemātikas pasniedzēju trūkumu saskārušās aptuveni 30 skolas galvaspilsētā. Jelgavā trūkst 10 pedagogu. Šeit nepieciešami matemātikas skolotāji, latviešu valodas pasniedzēji mazākumtautību skolās un krievu valodas kā svešvalodas skolotāji.

Liepājā vismaz divas skolas spiestas sākt mācību gadu bez matemātikas skolotāja. Pilnībā nokompletēta tikai Rēzekne.

Ziņu lente
0