Rucavas balto sviestu aizsargās Eiropas Savienības līmenī

CC0 / pxhere / Сливочное масло
Сливочное масло - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ES jau aizsargā tādus tradicionālos latviešu virtuves ēdienus, kā pelēkie zirņi, Sklandrausis, Latvijas skābētā rudzu maize, Carnikavas nēģis, Jāņusiers.

RĪGA, 6. septembris – Sputnik. Eiropas Savienība atzinusi Rucavas balto sviestu par Latvijas tradicionālo produktu, vēsta LSM.lv.

Eiropas Savienības tradicionālo nacionālo produktu sarakstā ietilpst apmēram pusotrs tūkstotis ēdienu un vīnu.

Itālija, Francija, Spānija, Portugāle un Grieķija – galvenie preču ražotāji, kuri tiek aizsargāti pēc šīs sistēmas, tie veido 70% no visām reģistrācijām. ES jau aizsargā tādus tradicionālos latviešu virtuves ēdienus kā pelēkie zirņi, Sklandrausis, Latvijas skābētā rudzu maize, Carnikavas nēģis, Jāņusiers. Tagad šajā sarakstā iekļauts arī Rucavas baltais sviests.

Rucavas balto sviestu gatavo no bieza mājas saldā krējuma, pievienojot skābo pienu un sāli, neatdalot paniņas un sūkalu, uzsildot un maisot. Sviesta tauku daudzums gatavā veidā sastāda ap 40%. Šo maigo un gaisīgo sviestu ar patīkamu skābu garšu tradicionāli pasniedz kopā ar vārītiem kartupeļiem vai arī ēd ar rudzu maizi. Produkta pagatavošanas metode nav mainījusies kopš XIX gadsimta, un to joprojām gatavo tikai un vienīgi ar rokām, atbilstoši receptēm, kuras tiek nodotas ģimenēs no paaudzes paaudzei.

ES ģeogrāfisko norāžu aizsardzības un tradicionālo īpašību garantijas sistēmā pastāv trīs aizsardzības pakāpes: apsargāts izcelsmes vietas nosaukums (PDO), apsargāta ģeogrāfiskā norāde (PGI) un tradīciju garantija (TSG). Piemēram, Latvijas pelēkie zirņi tiek aizsargāti kā PDO, Carnikavas nēģis un tagad arī Rucavas sviests – kā PGI, savukārt Jāņusiers – kā TSG.

Zemkopības ministrija iesniedza Rucavas baltā sviesta reģistrācijas pieteikumu Eiropas Aizsargājamo zīmolu sarakstā 2016. gada pirmajā pusgadā.

Ziņu lente
0