"Jums tikai viskiju, vai pavizināsimies?": Ventspilī atklāts alkotaksometru tīkls

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Stipros dzērienus taksometru vadītāji pārdeva arī nakts laikā; saskaņā ar Ventspils iedzīvotāju paziņojumiem, alkoholu varēja iegādāties pat nepilngadīgie.

RĪGA, 6. septembris – Sputnik. Raidījuma "Bez Tabu" žurnālisti Ventspilī atklājuši nelegālās alkohola tirdzniecības tīklu taksometros, vēsta skaties.lv.

Taksisti tirgoja alkoholu, tostarp, arī nakts laikā. Saskaņā ar Ventspils iedzīvotāju sniegtajām ziņām, stiprie dzērieni tika pārdoti pat nepilngadīgiem.

Ziņas par nelegālo tirdzniecību, tostarp, par alkohola pārdošanu pusaudžiem, žurnālisti saņēma no kādas Ventspils iedzīvotājas, kura paziņoja taksometra vadītājas-pārdevējas numuru un palūdza tikt skaidrība.

"Alkohols tiek vadāts līdzi bagāžniekā, jo īpaši nedēļas nogalēs. Daudzi takši tirgo. Paldies! Ceru uz Jūsu palīdzību!" — uzrakstīja ventspilniece.

Eksperimenta ietvaros žurnālisti pasūtīja pa vajadzīgo numuru alkoholisko dzērienu pēc 22:00. Kad taksis piebrauca, vadītāja pavaicāja, vai klienti vēlas arī pavizināties. Žurnālisti piekrita arī braucienam.

Водка - Sputnik Latvija
"Latvijā dzer visi": Krievijas žurnāliste par alkohola reibumu Baltijā

Taksometra vadītāja atvēra bagāžnieku, kur atradās kaste ar alkoholiskajiem dzērieniem. Sortimentā bija šampanietis, degvīns, viskijs un brendijs "Bonaparts", ko vadītāja pārdeva ar lielu uzcenojumu – 0,7 litra pudele maksāja 20 eiro.

Korespondenti nopirka viskiju par 25 eiro, samaksāja par braucienu (turklāt skaitītājs bija izslēgts, un čeku vadītāja neizsniedza).

Kad šofere uzzināja, ka tas bija žurnālistu eksperiments, un viss notiekošais tika fiksēts ar slēpto kameru, sieviete atteicās atbildēt uz turpmākajiem jautājumiem un tik vien arī pateica: "Tad laikam mans darbs vējā."

Uz jautājumu, vai citi taksisti veic nelegālo alkohola tirdzniecību, šofere atbildēja ar jautājumu: "Kā jūs domājat, mums te ļoti vienkārši izdzīvot, uzturēt automašīnu?"

Par pārkāpumiem tika paziņots policijai, uzsākta administratīvā pārkāpuma izmeklēšana.

Organizēti "spļāva virsū" likumam

Ar to "Alkotaksometra misija" Ventspilī nebeidzās. Ja pirmo reizi žurnālisti pasūtīja alkoholu pa tiešo pie vadītāja, vēl trīs reizes viņi zvanīja uz Ventspils taksometru firmu "Fortūna 2".

Cigarešu paciņa - Sputnik Latvija
Imants Parādnieks iesaka pārdot cigaretes un alkoholu par kartēm

Dispečera atbildes, iespējams, apstiprina, ka nelegālā tirdzniecība nebija atsevišķu šoferu papilddarbs, bet gan organizēta darbība.

Žurnālisti vairākas reizes zvanīja ar jautājumu, vai ir iespējams iegādāties alkoholu, un dispečere atbildēja, ka var. Kad korespondenti paziņoja, ka tas ir eksperiments, dispečere nometa klausuli.

Cits taksists, kurš izsaukts ar dispečera palīdzību, arī nodemonstrēja savu "dārgumu lādi" bagāžniekā un pateica, ka "šovakar visi uz "Bonīti" krituši (tautā tā dēvētais brendijs "Bonaparts"). Šoreiz brendijs maksājis 15 eiro.

Uzzinot par eksperimentu, šoferis pateica: "Es jau tikai kādas divas, trīs [pudeles] vedu līdzi. Šovakar pārdevu vienu. Jāslēdz tā bode ciet, un viss."

Pārkāpuma video nodoti policijai, tur solīja uzsākt administratīvā pārkāpuma lietu.

Ventspils domē paskaidroja, ka šāds pārkāpums nav pamats licenču atņemšanai taksistiem.

Izliešanas cehs alus darītavā - Sputnik Latvija
Policisti Rīgā tirgojuši konfiscētu alkoholu

Iepriekš Sputnik Latvija jau rakstīja, ka no 1. marta alkohola produkcijas akcīzes tika ievērojami palielinātas, tostarp, ar mērķi ierobežot tās lietošanu. Taču ražotāji brīdināja, ka nodokļu palielināšana tikai veicinās nelegālo tirdzniecību.

Šīs desmitgades sākumā nelegālais alkohols, saskaņā ar ekspertu vērtējumiem, sastādīja 32% tirgus, un šos datus pētnieki izmanto arī tagad. Runa ir par apmēram 54 miljoniem eiro gadā budžetā nesamaksātajiem nodokļiem.

Latvija ietilpst valstu desmitniekā ar augstāko mirstības līmeni alkohola dēļ.

Ziņu lente
0