"Wal-Mart" lūgts pārtraukt T-kreklu ar PSRS simboliku tirdzniecību

© Gunnar Rathbun / AP"Черная пятница" Walmart's в Бентонвиле, США
Черная пятница Walmart's в Бентонвиле, США - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas politiķi lūdz ASV tirdzniecības tīklu atteikties no T-kreklu tirdzniecības ar sirpjiem, āmuriem un uzrakstu "PSRS".

RĪGA, 5. septembris — Sputnik. Baltijas valstu politiķi nosūtījuši vēstuli ASV un pasaules lielākajam mazumtirgotājam "Wal-Mart Stores Inc.", kurā aicina apturēt T-kreklu ar PSRS simboliku tirdzniecību, savā lapā Facebook pastāstīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete.

Politiķe aicina tirdzniecības tīklu sekot "Adidas" piemēram un pārtraukt tirgot T-kreklus "ar totalitārā režīma, kurš nogalināja miljonus, simboliku". Kalnietes publikācijai pievienota vēstule angļu valodā un ekrānšāviņš no Walmart vietnes, kurā redzams sarkans T-krekls ar sirpi un āmuru un uzrakstu "PSRS", ko iespējams iegādāties par 19,99 dolāriem.

No Latvijas vēstuli parakstījusi pati Kalniete un eirodeputāts Krišjānis Kariņš. Tāpat vēstuli Wal-Mart Stores parakstījis Igaunijas tieslietu ministrs Urmass Reinsalu un vēl seši politiķi, pārsvarā – no Lietuvas.

Atgādināsim, ka skandāls ap kompānijas "Adidas" tematisko kolekciju sākās ar Lietuvas Ārlietu ministrijas ziņu. Par godu pasaules čempionātam futbolā, kas aizritēja Krievijā, vācu kompānija "Adidas" laida klajā apģērbu kolekciju retro stilā, kas atgādināja futbola formu. Par līnijas "rozīnīti" kļuva kleitas, kā arī T-krekli ar uzrakstu USSR. Taču šī kolekcija pārsteidza Lietuvas Ārlietu ministriju un dažus politiķus no Latvijas. EP deputāte Inese Vaidere nosūtīja vēstuli kompānijai ar līgumu pārtraukt apģērba tirgošanu ar padomju simboliku. Jau tajā paša dienā sarkanā kleita ar uzrakstu USSR no vietnes pazuda, taču lietotāji pēc zināma laika konstatēja, ka kompānijas oficiālajās vietnēs, piemēram, Vācijā un Lielbritānijā jaunā kolekcija tomēr tiek pārdota.

Самолет Аэрофлота с символикой 70-летия Великой Победы - Sputnik Latvija
"Aeroflot" logotips ar sirpi un āmuru sakaitinājis Lietuvas deputātu

2013. gadā Latvijā tika pieņemts likums, kas aizliedz sabiedriskos pasākumos izmantot bijušās PSRS un nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus un himnas, nacistisko svastiku, SS simbolu un padomju simbolus – arī stilizētā veidā – sirpi, āmuru un piecstaru zvaigzni.

Līdzīgs likums pieņemts arī Lietuvā. Minēto simboliku atļauts izmantot tikai muzejos, zinātniskiem, mākslinieciskiem un izglītojošiem mērķiem un antikvāra tirdzniecībā. Par likuma pārkāpumu paredzēta administratīva atbildība, piemēram, sods 144-289 eiro apmērā. Aizliegums attiecināts uz mītiņiem un cilvēku masveida pulcēšanās vietām, taču tiek plaši pielietots sadzīvē.

Igaunijā padomju simbolikas izmantošana oficiāli nav aizliegta, taču debates par tās pielietošanu skan pastāvīgi.

Ziņu lente
0