Tīklā izplatās jauna pašnāvnieciska spēle "Momo"

CC0 / rawpixel / Телефон и игра "Момо"
Телефон и игра Момо - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Internetā aizvien populārāka kļūst kārtējā spēle, kas mudina bērnus uz pašnāvību. Par to, kā pasargāt bērnu no bīstamas "izklaides" pastāstīja psiholoģe Svetlana Nefedkina.

RĪGA, 5. septembris — Sputnik. Populārajā lietotnē WhatsApp izplatās jauna bīstama spēle bērniem un pusaudžiem. No anonīma telefona numura jaunieši saņem ielūgumu parunāties. Sarunbiedra avatars – izspūrusi lelle ar bālu ādu, izbolītām acīm un baismīgu smaidu. Viņas ķermenis atgādina putnu Momo, vēsta Sputnik Igaunija.

Pašnāvība - Sputnik Latvija
Lietuva un Latvija – pirmajā trijniekā ES pašnāvību skaita ziņā

Pēc Momo iekļaušanas kontaktu sarakstā bērns iesaistās tā saucamajā spēlē. Naktīs viņš saņem zvanus un biedējošus ziņojumus vai vardarbības attēlus. Pēc tam "spēles dalībniekam" tiek piedāvāts izpildīt dažādus ekstremālus uzdevumus: naktī iziet uz ielas, nokāpt pagrabā, sagriezt roku, pielikt nazi pie kakla un tā tālāk. Pretējā gadījumā pusaudzis saņem draudus.

Saņemta informācija par diviem upuriem. 13 gadus veca meitene Krivijrihas (Krivoiroga, Ukraina) pilsētā izlēkusi pa 6. stāva logu. Viņas stāvoklis ir ļoti smags. Dārdžilingas pilsētā Indijā 18 gadus vecs jaunietis pakāries savas mājas palīgtelpā.

Bērniem ir jāzina, kā piesargāties

Psiholoģe Svetlana Ņefedkina ir pārliecināta, ka vecāku lomu bērnu dzīvē nekādā gadījumā nedrīkst mazināt. Bērniem ir nepieciešama uzmanība un atbalsts, turklāt viņiem vajadzīga informācija par pašu drošību, viņa atzīmēja intervijā Sputnik Igaunija.

"Viens no galvenajiem drošības pasākumiem internetā – nekādā gadījumā nepieņemt ielūgumu draudzēties vai spēlēt no nepazīstamiem cilvēkiem, neatbildēt uz ziņām un zvaniem no nepazīstamiem numuriem," – pastāstīja Ņefedkina.

Viņā uzsvēra, ka daudziem bērniem un pusaudžiem vārdi "personas datu aizsardzība", "personas datu zādzības un izplatīšanas risks" nenozīmē absolūti neko, ja viņi nesaprot, cik bīstami tas var būt. Bērniem tas jāpaskaidro.

Daži bērni paši meklē asas izjūtas

Lai izskaidrotu bērnam, ko sevī nes kādas noteiktas briesmas, pieaugušajiem tās pašiem labi jāsaprot. "Interneta biedēkļu" mērķis ir psiholoģisks terors un kaitējums. Dažādās "nāves grupas" izmanto bērnu bailes, manipulē, šantažē un draud viņiem – traumē bērna psihi. Rezultātā tas var novest pat pie pašnāvības.

Всемирный день предупреждения самоубийств отмечен в Таллинне на пляже Штромки - Sputnik Latvija
Akcija Tallinas pludmalē atgādināja par pašnāvību problēmu

Svetlana Ņefedkina atzīmēja, ka daži bērni paši meklē briesmas un asas izjūtas.

Tas īpaši raksturīgs pusaudžiem, kurus var savaldzināt tādas spēles un grupas. Tas var īpaši iepatikties tiem, kuru dzīvē ir pārāk maz adrenalīna. Tādā gadījumā vecākiem jāpalīdz atrast asu izjūtu iegūšanas iespēja, kas veidos drošu alternatīvu "pašnāvnieciskām spēlēm" un "nāves grupām". Piemēram, pusaudzim iespējams piedāvāt dažādus sporta veidus, kvestus, alpīnismu vai piedzīvojumu parkus.

Ziņu lente
0