Maskava brīdinājusi Google un ieteikusi neiejaukties vēlēšanās Krievijā

© AFP 2023 / li xinОтражение логотипа Google. Архивное фото
Отражение логотипа Google. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neierobežotās iespējas, ko piedāvā ārvalstu interneta giganti, piemēram, Google, atsevišķas personas izmanto, lai propagandētu darbības, kuru mērķis ir situācijas destabilizācija Krievijā.

RĪGA, 5. septembris — Sputnik. Otrdien Maskavā notika Krievijas Valsts suverenitātes aizsardzības un iejaukšanās KF iekšējās lietās novēršanas pagaidu komisijas sēde. Citastarp tajā tika apspriesta ASV kompānijas Google darbība. Sēdes dalībnieki atzina, ka tajā saskatāma iejaukšanās politiskajos procesos Krievijā, vēsta Sputnik Igaunija.

"Audzinās"

Federācijas Padomes loceklis Andrejs Kļimovs pastāstīja, ka sēdē tika pausts viedoklis par nepieciešamību "audzināt" interneta korporāciju. Senators informēja, ka Google vadība iepriekš informēta par Krievijas normatīvo aktu iespējamo pārkāpumu, taču pagaidām klusē.

Ноутбук на столе с интернет-страницей Google - Sputnik Latvija
Eiropas Komisija piespriedusi Google rekordlielu sodu

To apstiprināja KF Prokuratūra, kas nosūtīja vēstuli Google. Prokuratūras Federālās drošības likumu izpildes kontroles pārvaldes priekšnieka vietnieks Aleksejs Žafjarovs norādīja, ka brīdinājums neparedz reakciju no adresāta puses.

"Taču tas ir pietiekami nopietns pasākums, kam jau seko saukšana pie likumā noteiktās atbildības. Visi, kas ar to saskaras, to ļoti labi saprot, tāpēc mēs ceram, ka tik liela un godājama kompānija ņems vērā mūsu brīdinājumu," – prokurora komentāru citēja RIA Novosti.

Pretenzijas pret Google ir arī KF Centrālajai vēlēšanu komitejai un "Roskomnadzor"

Oficiālas vēstules Google nosūtījusi arī Centrālā vēlēšanu komiteja un sakaru līdzekļu kontroles organizācija "Roskomnadzor", kas informēja: nav pieļaujama nelikumīgu pasākumu reklāma vēlēšanu dienā. "Roskomnadzor" vadītāja vietnieks Vadims Subotins norādīja, ka "atbilstošās reakcijas trūkums no viņu (Google – red.) puses, pēc būtības, tiks uzskatīts par tiešu iejaukšanos Krievijas iekšējās lietās".

CVK pārstāvis Aleksandrs Kļukins brīdināja, ka saskaņā ar federālo Pamata garantiju likumu, ārvalstu organizāciju jebkāda veida iejaukšanās vēlēšanu kampaņā Krievijā netiek pieļauta un tiks uzskatīta par KF likuma pārkāpumu un iejaukšanos vēlēšanās. Viņš piebilda, ka minētie brīdinājumi iekļauti CVK vēstulē Google Inc. izpilddirektoram Larijam Peidžam.

YouTube propagandē antisabiedrisku uzvedību nepilngadīgo Krievijas iedzīvotāju vidū

Virietis pie datora. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Reforma IT jomā pasargās ES iedzīvotāju personas datus no Google

YouTube ir laukums, kurā izplatītais saturs propagandē antisabiedrisku uzvedību Vienotajā balsošanas dienā, uzskata Vadims Subotins.

Viņš paskaidroja savu viedokli: "Liels skaits ASV transnacionālajai korporācijai Google piederošā video hostinga YouTube reklāmas mehānismu patlaban veido saistošo posmu antisabiedriskas uzvedības propagandā vēlēšanu laikā Krievijā, rada šķēršļus mūsu pilsoņu apzinātai gribas izpausmei."

Subotins norādīja, ka personas, kas "ieinteresētas situācijas destabilizācijā KF", izmanto savām vajadzībām "gandrīz neierobežotās iespējas", ko tām dāvā tādi ārvalstu interneta giganti kā Google.

"Masveida akcijas ar aicinājumiem pārkāpt likumu īsteno desmitiem speciālizēto YouTube kanālu," – piezīmēja Subotins.

Viņš norādīja, ka konstatēti interneta servisu izmantošanas gadījumi nepilngadīgu personu iesaistīšanai nelikumīgā darbībā.

Google izskata

RIA Novosti izdevās sazināties ar Google preses dienestu un saņemt komentāru.

"Google izskata visus valsts iestāžu pamatotos pieprasījumus, taču nekomentē atsevišķas situācijas," – paziņoja korporācija.

Krievija gatavojas vēlēšanām

Vienotā balsošanas diena 2018. gada 9. septembrī ietvers lielāko skaitu Krievijas reģionu, 33 no tiem notiks vēlēšanas reģionālā līmenī, piemēram, 22 subjektos tiks ievēlēti reģionu vadītāji. Piemēram, Maskavā tiks ievēlēts mērs.

Ziņu lente
0