Viļņā apgalvo, ka Lietuva pēc kara bijusi PSRS "finansiālais donors"

© Vilniaus savivaldybėВид на Старый город
Вид на Старый город - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš Krievijas vēstnieks Lietuvā Aleksandrs Udaļcovs atgādināja, ka Krievijas Federācijai ir tiesības pieprasīt lielu kompensāciju no Baltijas valstīm par savu ieguldījumu to attīstībā.

RĪGA, 4. septembris – Sputnik. Lietuvas Genocīda un iedzīvotāju pretošanās pētījumu centrs paziņojis, ka pirmā gadu desmita laikā pēc Otrā pasaules kara Lietuva bijusi PSRS "finansiālā donore", vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz LRT.

Политический плакат первых лет Советской власти Да здравствует СССР! Отечество трудящихся всего мира - Sputnik Latvija
Viedoklis
Baltijas valstis, kompensācijas un Krievija: kurš kuram ir parādā

Pie tāda slēdziena organizācija it kā nonākusi uz izpētītu dokumentu pamata. Kā piemēru centrs min 1948. gadu, kad Viļņa esot pārskaitījusi Maskavai vairāk 1,5 miljardu rubļu. Vienlaikus organizācija atzīmēja, ka Lietuva saņēmusi PSRS dotācijas, taču konkrētas summas nemin. Galu galā centra neskaidrās aplēses rezultātā izrādījās, ka pēc minētā 1,5 miljarda rubļu pārskaitīšanas "okupētajā" Lietuvas PSRS it kā nav palicis pat ne miljarda.

Vēsturiskie fakti

Tomēr jāpiebilst, ka Lietuvas Genocīda un iedzīvotāju pretošanās pētījumu centra slēdziens neatbilst vēsturiskajiem faktiem. Labi zināms, ka pēc kara no visas Padomju Savienības ieradās speciālisti, lai atjaunotu Lietuvu. Īsā laikā tika uzbūvētas rūpnīcas, fabrikas, infrastruktūra, atjaunotas un celtas jaunas pilsētas un citas apdzīvotās vietas.

Atklātajos avotos pieejamie dati liecina, ka īsi pirms PSRS sabrukuma Lietuva ražoja preces un produktus par 13 tūkstošiem ASV dolāru uz vienu iedzīvotāju, bet patērēja – 23,3 tūkstošus uz iedzīvotāju.

Флаги Латвии и Эстонии - Sputnik Latvija
Nevar nomierināties: Latvija un Igaunija sapņo par "kompensāciju par okupāciju"

Iepriekš Krievijas vēstnieks Lietuvā Aleksandrs Udaļcovs atzīmēja, ka Baltijas valstu politiķu runas par "okupācijas kompensāciju" no Maskavas puses ir absurdas. Diplomāts atgādināja, ka, iestājoties PSRS, Lietuva bija agrāra valsts un ieņēma vienu no pēdējām vietām Eiropā dzīves līmeņa ziņā.

Udaļcovs norādīja, ka republikas vērienīgā industrializācija sākās pēc Otrā pasaules kara un XX gs. 40.-90. gados no PSRS budžeta Baltijas valsts ekonomikā investēti aptuveni 65 miljardi dolāru.

Diplomāts uzsvēra, ka tieši Krievija vienmēr ir bijusi lielākais PSRS budžeta donors, tātad tai ir tiesības pieprasīt no Lietuvas izdevumu kompensāciju, piemēram, par minerālu izejvielu un energoresursu piegādi no KPFSR par vairāk nekā 72 miljardiem dolāru.

Ziņu lente
0