"Uzlādes tīkls savieno pilsētas": Jūrmalā startē elektromobiļu maratons

© Sputnik / Sergey MelkonovElektromobiļu uzlādes stacija
Elektromobiļu uzlādes stacija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vai Latvija spēs piedāvāt ērtu pārvietošanos elektromobiļu īpašniekiem, vai arī viņiem joprojām nāksies izmantot rozetes ātrās uzlādes staciju vietā.

RĪGA, 31. augusts — Sputnik. Maratona dalībnieki, kurš norisinās ar devīzi "Uzlādes tīkls savieno pilsētas", pārbaudīs pārvietošanās ērtības ar elektromobili Latvijā un nodemonstrēs pārējiem "zaļo" mašīnu priekšrocības, raksta Grani.lv.

Maratons startēja ceturtdien, 30. augustā, Jūrmalā un ilgs līdz 1. septembrim. Elektromobiļu ceļojuma maršruts ies cauri septiņām Latvijas pilsētām — Ventspils — Liepāja — Bauska — Jēkabpils — Daugavpils — Stāmeriena — Valmiera. Katrā no tām maratona dalībnieki pieturēs un tiksies ar visiem gribētājiem.

Elektromobilis - Sputnik Latvija
Aizmirst par benzīna izdevumiem: Latvijā ceļ elektrības uzpildes stacijas

Daugavpilī tikšanās notiks piektdien, 31. augustā, no plkst. 16:30 līdz 18:00 Kraujas ielā 3.

Iepriekš ziņots, ka jūlija beigās visā Latvijā bija jāuzsāk darbs 70 elektromobiļu ātrās uzlādes stacijām. Pirmā stacija Liepājā tika atklāta jūlija sākumā. Izņemot to, šādas stacijas ir Durbē, Kalvenē, Skrundā, Saldū, Bikstos un Rīgā. Plānots, ka Latvijā uzlādes stacijas parādīsies uz visiem tranzīta ceļiem, un tiks izvietotas tā, lai elektromobili varētu uzlādēt ik pēc 50 kilometriem. Līdz 2021. gadam elektromobiļu uzlādes staciju skaitam jāpalielinās līdz 150.

Tagad, līdz ar uzlādes staciju tīkla izveidošanu Latvijā, elektromobiļu īpašnieki var neraizēties par rozešu meklēšanu un ilgu stundu stāvēšanu. Vien nieka 20 minūšu laikā mašīnas akumulators uzlādēsies braucienam 100 kilometru attālumam, atkarībā no akumulatora apjoma un mašīnas modeļa. Uzlādēties varēs visu diennakti. Maksa par pakalpojumu sastāda vien 15 centus minūtē, ieskaitot PVN.

Elektromobiļu uzlādes stacija Vecrīgā - Sputnik Latvija
Nāc un uzlādējies! Rīgā elektromobiļus nodrošinās ar strāvas uzpildes stacijām

Jau 2016. gadā Sputnik ziņoja, ka "rozešu" mašīnas kļūst arvien pieprasītākas Latvijā. Viens no iemesliem ir dārgais benzīns. Turklāt Rīgā elektromobiļiem atļauts braukt pa sabiedriskā transporta joslām, to īpašnieki ir atbrīvoti no atsevišķiem nodokļiem, tostarp, no ikgadējā "ceļu" nodokļa, arī galvaspilsētas stāvvietas viņiem ir bezmaksas. Arī par iebrukšanu Jūrmalā elektromobiļa īpašniekam nekas nav jāmaksā.

Neskatoties uz to, automobiļu eksperts Sergejs Aslaņans Sputnik Latvija intervijā paziņoja par to, ka Latvijai, Lietuvai un Igaunijai patīk atbalstīt jebkuru Eiropas modi, taču pašu spēku tāda projekta īstenošanai, kā pāriešana uz elektromobiļiem, tām nav. Viņš uzsvēra, ka šajās valstīs praktiski nav cilvēku, kuriem elektromobiļi būtu pa kabatai.    

Ziņu lente
0