Uzņēmumi Rīgā pat pusgadu meklē autovadītājus, betonētājus un programmētājus

© Sputnik / Михаил Мордасов / Pāriet pie mediju bankasМонтаж металлоконструкций
Монтаж металлоконструкций - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bezdarbnieki Latvijā nesteidz iekārtoties darbā – daudzas vakances paliek neaizpildītas mēnešiem ilgi, it īpaši celtniecības un autopārvadājumu jomā.

RĪGA, 28. augusts — Sputnik. Uzņēmumi Rīgā var mēnešiem ilgi nesekmīgi meklēt autovadītājus, betonētājus, galdniekus un programmētājus – pieprasījums darba tirgū ievērojami pārsniedz piedāvājumu. Vairāk nekā 66% vakanču galvaspilsētā netiek aizpildīti vairāk nekā mēnesi. Latvijā šis rādītājs sastāda aptuveni 62%, informēja Dienas Bizness, atsaucoties un Nodarbinātības valsts aģentūru (NVA).

Мужчина в пустом офисе - Sputnik Latvija
Īslaicīgās nodarbinātības līmenis Latvijā ir viens no zemākajiem Eiropas Savienībā

Jūlija beigās NVA bija reģistrētas 12 542 (62,6% no kopējā vakanto vietu skaita) brīvas darba vietas, kas nav aizpildītas vairāk nekā mēnesi, teikts NVA atskaitē par situāciju bezdarba jomā valstī.

Vislielākais skaits ilgstoši neaizņemto vakanču vērojams Rīgā – 66,5% no kopējā brīvo vietu skaita. Kurzemē ilgu laiku nav aizpildīti 61,2% vakanču, Zemgalē — 43,6%, Vidzemē — 29,1%.

Rīgas reģionā starp profesijām, kuru pieprasījums darba tirgū nesakrīt ar piedāvājumu un vakances nav aizpildītas vairāk nekā pusgadu, ir kravas automašīnas vadītājs, betonētājs, furgona vadītājs, palīgstrādnieks ceļu būvē, galdnieks, palīgstrādnieks celtniecībā, programmētājs.

Zemgalē vērojams atslēdznieku, montāžnieku, mehāniķu, iekrāvēju vadītāju un frēzētāju trūkums.

Latgalē darba devējiem ilgstoši neizdodas atrast kravas automašīnu vadītājus, betonētājus, metinātājus, konsultantus. Kurzemē trūkst celtnieku-montāžnieku, metinātāju, Vidzemē – kravas automašīnu vadītāju.

Jūnija beigās NVA uzskaitē bija 59 119 bezdarbnieku.

Pēdējos gadu desmitos Latvijā vērojams darbspējīgi iedzīvotāju skaita sarukums. Republika, kurā dzīvo aptuveni 2 miljoni cilvēku, emigrācijas un mirstības pārsvara pār dzimstību rezultātā pēdējo 10 gadu laikā, saskaņā ar dažādiem datiem, zaudējusi no 250 tūkstošiem līdz 400 tūkstošiem cilvēku.

Бизнесмены - Sputnik Latvija
Fabrikas īpašniece: Latvijā izaugusi bezdarbnieku paaudze

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras organizētās aptaujas rezultāti liecina, ka gandrīz 70% uzņēmēju saskārušies ar darbaspēka trūkumu. Nepietiek darbinieku celtniecībā, pakalpojumu nozarē, tirdzniecībā un medicīnā.

Uzņēmēji iesaka mazināt valsts kontroli pār darbaspēka ievešanu no trešajām valstīm, turklāt cīnās par birokrātisko izdevumu samazināšanu, jo pašlaik dokumentu noformēšana ilgst vairākus mēnešus.

Arī starptautiskie eksperti iesaka Latvijai atvērt darba tirgu.

Tomēr valdība nav ņēmusi vērā ekspertu un SVF speciālistu ieteikumus jautājumā par iespējām atvieglot ārvalstniekiem piekļuvi Latvijas darba tirgū.

Ziņu lente
0