Politika

Ukraina vēlas piešķirt NATO valstīm "šefību" pār Donbasa pilsētām

© Sputnik / Михаил Маркив / Pāriet pie mediju bankasНациональный флаг Украины и флаг Организации Североатлантического договора
Национальный флаг Украины и флаг Организации Североатлантического договора - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visas militārās alianses valstis par paņemt sev pa vienai pilsētai kara pārņemtajā reģionā, ierosina Ukrainas prezidents.

RĪGA, 28. augusts — Sputnik. Ukrainas prezidents Petro Porošenko piedāvājis Vācijai uzņemties šefību pār Karamatorskas pilsētu Donbasā reģiona atjaunošanas programmas ietvaros, Lielbritānijai – Volnovahu, Grieķijai – Mariupoli, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Украинская армия - Sputnik Latvija
Ukraiņu žurnālists izsmējis vietējos militārās tehnikas "jaunumus"

Savu ierosinājumu Ukrainas valsts vadītājs izteicis, tiekoties ar valsts diplomātiem un karavīriem Avdejevkas pilsētā Doņeckas apgabalā. Informācija par NATO dalībvalstu reakciju uz Ukrainas prezidenta iniciatīvu netiek sniegta.

Tāpat kļuvis zināms, ka Ukrainas ārlietu ministrs Pāvels Kļimkins ierosinājis Lietuvai uzņemties aizbildniecību pār Avdejevkas pilsētu. "Mūsu draugi Lietuvā ļoti uzmanīgi izvērtē iespēju uzņemties savdabīgu šefību pār Avdejevku. Pie tam nevis vienkārši šefību pār atsevišķu objektu, bet gan paskatīties, kā lietuviešu klātbūtne – lietuvieši ir mūsu patiesi draugi – palīdzēs uzcelt Avdejevku," – klāstīja Kļimkins.

Iepriekš Porošenko nosprauda uzdevumu Ukrainas diplomātiem – piesaistīt Eiropas Savienības un NATO valstu līdzekļus konkrētu apdzīvoto vietu atjaunošanai Donbasā.

2017. gada decembrī Eiropas Savienība un Ukraina parakstīja vienošanos par 50 miljonu eiro piešķiršanu Kijevas kontrolēto Donbasa rajonu vajadzībām.

Petro Porošenko - Sputnik Latvija
NATO samitā Porošenko uzstājās pustukšas zāles priekšā

Iepriekš vēstīts, ka 2014. gada pavasarī pēc valsts apvērsuma Kijevā Luganskas un Doņeckas apgabalu iedzīvotāji atteicās pakļauties jaunajai centralizētajai varai un referendumos nobalsoja par neatkarību valstu – Luganskas un Doņeckas Tautas Republiku dibināšanu. Kijeva nosūtīja uz dumpīgo Donbasu karaspēku – sāka "antiteroristisku" operāciju.

DTR un LTR iedzīvotāji bija spiesti ņemt rokās ieročus, lai aizsargātu savu zemi. Karadarbības rezultātā reģionā ir lieli upuri un nodarīts milzīgs kaitējums. 2018. gada aprīlī Ukrainas prezidents Petro Porošenko ar savu dekrētu nomainīja ATO pret "Ukrainas apvienoto spēku operāciju". Tādējādi viņš legalizēja Ukrainas bruņoto spēku iesaistīšanu reģionālā konfliktā miera laikā.

Ziņu lente
0