Igaunijas izlūkošanas departaments nosaucis Kremļa "ietekmes aģentu" mērķus

© Foto : /pixabay.com / UnsplashЧеловек с биноклем
Человек с биноклем - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas Ārējās izlūkošanas departamenta vadītājam Mikkam Marranam vēl joprojām visur rēgojas Kremļa "ietekmes aģenti" – tie paši, kam rietumu politiķi pievērš, viņaprāt, pārāk maz uzmanības.

RĪGA, 28. augusts — Sputnik. Igaunijas Ārējās izlūkošanas departamenta vadītājs Mikks Marrans uzskata, ka Krievija tiecas sagraut Eiropas Savienības un NATO vienotību, tāpēc Igaunijas drošības interesēs esot nepieļaut, lai Kremļa centieni ietekmēt sabiedrotos vainagotos ar panākumiem. Savas domas viņš paziņojis intervijā Postimees, vēsta Sputnik Igaunija.

Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Spiegs" piezadzies nemanāmi. Viltīgais Kremlis grauj ierindu Latvijā

Pēc Marrana domām, esot svarīgi piesaistīt šai tēmai specdienestu un plašas sabiedrības uzmanību. Viņš piebilsa, ka Ārējās izlūkošanas departaments vairākkārt norādījis uz Krievijas darbībām Eiropā, piemēram, šī tēma skarta divos jaunākajos resora publiskajos pārskatos.

"Mēs sīki aprakstījām, kā Krievija izmanto Eiropas politiķus kā ietekmes aģentus, un es priecājos, ja šī tēma rada debates, jo, kā jau teicu, tas ir labākais ierocis cīņā pret iejaukšanos," – uzsvēra Marrans. Pēc viņa domām, rietumvalstu politiķi šim jautājumam nevelta pienācīgu uzmanību.

"Mūsu uzdevums – piesaistīt sabiedroto uzmanību visiem Krievijas darbību aspektiem," – viņš skaidroja.

Arī līdz šim Miks Marrans daudz spriedelējis par Kremļa "ietekmes aģentiem", kuri, viņaprāt, cenšoties ietekmēt rietumvalstu politisko kursu. Piemēram, jūlija beigās, uzstājoties Drošības forumā Aspenā (ASV) viņš paziņoja, ka "ietekmes aģenti" varot būt starp Igaunijas sabiedriskajiem darbiniekiem, žurnālistiem, diplomātiem, uzņēmējiem un politiķiem. Pie tam viņš atteicās nosaukt konkrētus uzvārdus vai posteņus, kuros esošās amatpersonas nokļuvušas igauņu izlūkdienesta uzmanības lokā.

Maskava noliedz jebkādas apsūdzības par to, ka Krievija cenšas iejaukties citu valstu lietās. Krievijas ĀM norādīja, ka visas spekulācijas par "Maskavas ietekmi" valdošā elite Igaunijā pūlas izmantot, lai novērstu iedzīvotāju uzmanību no valsts iekšējām problēmām.

Drošības policija - Sputnik Latvija
Nedraudzējieties ar familiāriem ārvalstniekiem: DP stāsta, kā identificēt spiegu

"Igaunijas specdienesta vadītāja atklāsmes iespējams vērtēt tikai kā mēģinājumu nomelnot jebkurus spēkus, kuri atbalsta konstruktīvas attiecības ar Krieviju. Šiem nolūkiem tiek izmantotas tādas etiķetes, kā "Kremļa aģents" un tā tālāk. Skaidrs, ka tas ir mēģinājums iebiedēt tos, kuri nevēlas akli ticēt visām šīm ziņām par Krievijas destruktīvo ietekmi un agresīvo raksturu," – paskaidroja Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova.

Krievijas ĀM arī iepriekš centusies pievērst Tallinas uzmanību Krievijai naidīgajai histērijai valsts valdībā un nacionālajos plašsaziņas līdzekļos.

Ziņu lente
0