Miris ASV senators Džons Makeins

© REUTERS / Henry RomeroASV senators Džons Makeins
ASV senators Džons Makeins - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Džonam Makeinam bija diagnosticēts viens no bīstamākajiem smadzeņu audzējiem – glioblastoma. Pēc operācijas bija nepieciešama papildu ārstēšana. Politiķis cīnījās ar agresīvo smadzeņu vēzi kopš pērnā gada.

RĪGA, 26. augusts — Sputnik. ASV senators Džons Makeins aizgājis viņsaulē 81 gada vecumā, ziņo portāls RIA Novosti, atsaucoties uz politiķa ofisa sniegto informāciju.

"Senators Džons Sidnijs Makeins III miris pl. 16.28 (pl. 02.28 pēc Latvijas laika — red.)," — teikts ziņojumā.

Сенатор США Джон Маккейн выступает на пресс-конференции в Таллине - Sputnik Latvija
Politika
The National Interest pastāstīja par bīstamo precedentu, kuru radīja Makeins "Krievijas dēļ"

Senatora ofisā informēja, ka pie politiķa nāves gultas atradusies viņa sieva Sindija un tuvinieki. "Viņš uzticami kalpojis ASV 60 gadus," — atzīmēja ziņojuma autori.

Makeins gadu cīnījās ar agresīvu smadzeņu vēzi. Piektdien viņa tuvinieki paziņoja, ka Makeins atteicies no ārstēšanās slimības neatgriezeniskās attīstības dēļ, gandrīz zaudējis iespēju atveseļoties.

Makeinam bija diagnosticēts viens no bīstamākajiem smadzeņu audzējiem — glioblastoma. Pēc operācijas bija nepieciešama papildu ārstēšana.

Līdzjūtību sakarā ar Makeina nāvi izteicis ASV prezidents Donalds Tramps un viņa priekšgājējs Baraks Obama, kā arī Pentagona vadītājs Džeimss Metiss.

Makeina biogrāfija

Džons Makeins, pazīstamu admirāļu dēls un mazdēls, dzimis armijas bāzē Panamā 1936. gada 19. augustā. Viņš absolvējis kara lidotāju skolu un, sākoties karam Vjetnamā, devās turp kā brīvprātīgais.

Amerikāņu senators Džons Makeins - Sputnik Latvija
Makeins paziņojis, ka izdomās, kā ieviest jaunas sankcijas pret Krieviju

1967. gada oktobrī virs Hanojas Makeina lidmašīna tika notriekta. Pilots ar abu roku un kājas lūzumiem nokļuva karagūstekņu nometnē. Cietumā pārcieta spīdzināšanu. Gūstā viņš pavadīja 5,5 gadus un tika atbrīvots 1973. gadā. Pēc atbrīvošanas un deviņus mēnešus ilgas smagas rehabilitācijas viņš centās atgriezties pie lidmašīnas stūres, taču veselības stāvoklis to nepieļāva.

Vairākus gadus viņš strādāja Kongresā flotes lietu padomnieka postenī, un 1982. gadā tika ievēlēts Pārstāvju palātā no Arizonas. Pēc diviem termiņiem Makeins izmantoja senatora Barija Goldvotera aiziešanu pensijā un tika ievēlēts viņa vietā Senātā, kur kopš tā laika nemainīgi pārstāvēja Arizonu.

Makeins bija pazīstams, kā aktīvs prezidenta Donalda Trampa ārpolitikas un iekšpolitikas pretinieks. Viņš nemainīgi kritizēja Krieviju un pieprasīja ieviest stingrākas sankcijas pret Maskavu.    

Ziņu lente
0