Politika

Latvijas Krievu savienības līdere pārsūdzējusi CVK lēmumu

© Sputnik / Sergey MelkonovPartijas "Latvijas Krievu savienība" (LKS) priekšsēdētāja Tatjana Ždanoka
Partijas Latvijas Krievu savienība (LKS) priekšsēdētāja Tatjana Ždanoka - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tatjana Ždanoka turpina cīņu par tiesībām pārstāvēt savu partiju gaidāmajās Saeimas vēlēšanās.

RĪGA, 26. augusts — Sputnik. Partijas "Latvijas Krievu savienība" (LKS) priekšsēdētāja Tatjana Ždanoka pārsūdzējusi Administratīvajā apgabaltiesā Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) lēmumu svītro viņu no deputātu kandidātu saraksta, informēja Mixnews.lv.

LKS līdere jau norādīja, ka, domājams Administratīvā apgabaltiesa noraidīs viņas apelāciju, un viņa būs spiesta vērsties Eiropas cilvēktiesību tiesā (ECT). Šī būs jau trešā Ždanokai veltītā tiesas sēde. LKS priekšsēdētāja ir pārliecināta, ka ECT pieņems lēmumu viņas labā. Tiesa, viņa lēš, ka apelācijas process ievilksies, un viņai diezin vai izdosies atgriezties Latvijas parlamenta deputātu kandidātu sarakstā.

Голосование на парламентских выборах в Латвии - Sputnik Latvija
Politika
Pirmstermiņa balsojumā Latvijā pastāv samainīšanas un zādzības risks

Tomēr Tatjana Ždanoka apliecināja, ka LKS vēl joprojām ir spēcīga lokomotīve — eirodeputāts Andrejs Mamikins, kurš gatavs atteikties no mandāta, lai cīnītos par krievu izglītību un Latvijas nākotni. Pati Ždanoka aktīvi piedalīsies priekšvēlēšanu kampaņā kā LKS vadītāja palīgs.

Iepriekš vēstīts, ka 21. augustā CVK svītroja Latvijas Krievu savienības līderi Tatjanu Ždanoku no Saeimas deputātu kandidātu saraksta. CVK rīcībā ir tiesas lēmums, kas apstiprina: Tatjana Ždanoka piedalījusies Latvijas Komunistiskās partijas darbībā pēc 1991. gada 13. janvāra, un pret viņu ir attiecināms Saeimas vēlēšanu likumā noteiktais aizliegums balotēties.

Latvijas Krievu savienības rīcībā esošā informācija liecina, ka CVK pamata pretenzijas pret Ždanoku saistītas ar Krievu pasaules atbalstu un mazākumtautību asimilācijas kritiku.

Saeimas vēlēšanas

Iepriekš vēstīts, ka kandidātu sarakstus Saeimas vēlēšanām iesniegušas 16 partijas un partiju apvienības. Vēlēšanās piedalīsies Jaunā konservatīvā partija, Rīcības partija, Latvijas Reģionu Apvienība, "Attīstībai/Par!", "Jaunā VIENOTĪBA", Zaļo un Zemnieku savienība, No sirds Latvijai, "PROGRESĪVIE", "Saskaņa" sociāldemokrātiskā partija, "Latvijas Krievu savienība", Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", Politiskā partija "KPV LV", "Latviešu Nacionālisti", "LSDSP/KDS/GKL", "Latvijas centriskā partija" un partija "Par Alternatīvu".

Latvijas saeima - Sputnik Latvija
Saeimas vēlēšanu sarakstus iesniegušas sešpadsmit partijas

Kopumā sarakstos iekļauti 1470 cilvēki. Tādējādi uz vienu vietu Saeimā pretendē 15 kandidāti. Salīdzinot ar iepriekšējām vēlēšanām 2014. gadā, kandidātu skaits ir palielinājies — iepriekšējās vēlēšanās balotējās 1156 kandidāti.

Līdz ar Tatjanu Ždanoku CVK no vēlēšanu sarakstiem svītrojusi vēl septiņus kandidātus. Vēlēšanās nepiedalīsies Katrīna Brandalu ("Progresīvie"), Edgars Krūmiņš (Latvijas Reģionu Apvienība). Zigfrīds Laicāns un Valdis Taupmanis ("Par Alternatīvu"), Aivars Silinieks ("Latvijas centriskā partija"), Aivars Zablockis un Nikolajs Žeļezņakovs (Rīcības partija).

Vēlāk CVK nolēma svītrot no partijas "Par alternatīvu" saraksta Arkādija Karijeva kandidātūru, jo viņš pats apgalvoja, ka nav piekritis piedalīties vēlēšanās.    

Ziņu lente
0