ASV publicēta pret Krieviju vērsto jauno sankciju pirmā pakete

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jauno ierobežojošo pasākumu ieviešana tiek pamatota ar pārmetumiem par ķīmisko ieroču lietošanu Solsberijā.

RĪGA, 25. augusts — Sputnik. ASV izsludinātās jaunās sankcijas aizliedz amerikāņu kredītus Krievijai, ieroču un dubulta pielietojuma produkcijas eksportu, informēja RIA Novosti. Šī informācija sniegta dokumentā, kas parādījies Federālajā reģistrā — ASV valdības oficiālajā iestādē.

Sankciju formāla publikācija un stāšanās spēkā gaidāma pirmdien.

Американский санкций и российский болтий. Химический фельетон - Sputnik Latvija
Viedoklis
Amerikāņu sankcijs un krievu nošķaudijs. Ķīmisks feļetons

Jaunie ierobežojumi paredz jebkādas palīdzības pārtraukšanu Krievijai no Savienoto Valstu puses, "izņemot steidzamu humāno palīdzību, pārtikas produktus un citus lauksaimniecības produktus".

Tāpat Valsts departaments pārtrauks izsniegt Krievijas valsts uzņēmumiem licences ieroču un dubulta pielietojuma produkcijas eksportam. Tas neattiecas uz precēm, kas nepieciešamas sadarbībai kosmosā un civilās aviācijas lidojumu drošībai. Pieļaujami arī citi izņēmumi.

Tāpat tiks noraidīts "jebkurš kredīts, kredīta garantijas un cits finansiālais atbalsts" Krievijai no jebkuras Savienoto Valstu iestādes puses.

Jauno ierobežojošo pasākumu ieviešana tiek pamatota ar pārmetumiem par ķīmisko ieroču lietošanu Solsberijā.

"Valsts departaments ir konstatējis, ka Krievijas Federācija izmantojusi ķīmiskos ieročus, pārkāpjot starptautiskās tiesības, (..) pret saviem pilsoņiem," — teikts dokumentā.

Otrā, stingrāku sankciju pakete, iespējams, tiks ieviesta novembrī. Domājams, liegums skars Krievijas juridisko personu kreditēšanu, preču eksportu un importu.

Skripaļu lieta

4. martā Solsberijas pilsētā Lielbritānijā tika saindēts Krievijas izlūkdienestu bijušais virsnieks Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija, kā rezultātā izcēlās liels starptautiskais skandāls. Londona izteica pieņēmumu, ka incidentā vainojama Krievija. Maskava to kategoriski noliedza. KF vairākkārt pieprasījusi sniegt piekļuvi izmeklešanai un cietušajiem pilsoņiem, taču Londona ir ignorējusi visus pieprasījumus.

Lielbritānijas bijušais ārlietu ministrs Boriss Džonsons, apsūdzot Krieviju, klāstīja, ka KF vainas "pierādījumi" esot "satriecoši". Taču apsūdzības izrādījās melīgas: valsts Aizsardzības ministrijas slepenās laboratorijas vadītājs norādīja, ka ekspertiem nav izdevies identificēt vielas izcelsmes avotu, ar kuru, pēc Londonas apgalvojumiem, saindēti Skripaļi.

Maija vidū Sergejs Skripaļs pameta slimnīcu, viņa meita — jau aprīļa vidū. Viņa uzsvēra, ka atgriezīsies Krievijā.    

Ziņu lente
0