Rīgas tiesa slēgusi lietu par piketu pret Uzvaras dienu

Aiņa Sproģa aizturēšana pie Atbrīvotāju pieminekļa
Aiņa Sproģa aizturēšana pie Atbrīvotāju pieminekļa - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tiesa nospriedusi slēgt lietu pret Aini Sproģi par nepakļaušanos policijai Uzvaras parkā 9. maijā; tieši par viņu Jānis Iesalnieks rakstīja, ka "miermīlīgo" latviešu puisi aizturēja "pārāk krieviski" policisti.

RĪGA, 24. augusts — Sputnik. Aiņa Sproģa Administratīvā pārkāpuma lieta ir slēgta.

Sproģi aizturēja Rīgas policijas darbinieki, kad viņš rīkoja vientuļu piketu laukumā pie Atbrīvotāju pieminekļa 9. maijā un nepakļāvās policijas prasībām aiziet.

Rīgas Pārdaugavas tiesas lēmumu publicēja Ieva Brante.

"Lielgabarīta" lieta ir izbeigta. Par darbu paldies A. Allikam. Par izturību — A. Sproģim.Un protams — tiesai par saprāta uzvaru pār nejēdzību," uzrakstīja Brante.

​Tiesas lēmumu iespējams apstrīdēt desmit darba dienu laikā no publikācijas datuma — 24. augusta.

Akcija Nemirstīgais pulks Rīgā - Sputnik Latvija
Uzvaras diena Rīgā: 150 tūkstoši pie pieminekļa un 15 tūkstoši "Nemirstīgajā pulkā"

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, 9. maija svinību laikā policija aizveda no laukuma pie Atbrīvotāju pieminekļa vairākus Uzvaras dienas pretiniekus.

Protestētāji stāvēja dažādās laukuma daļās un turēja plakātus "Nezināt valsts valodu, kurā dzīvo, var tikai viesis, idiots vai okupants, kurš uzbāž savu valodu". Kā tika teikts plakātos, citāts pieder Karlam Marksam.

Viens no piketētājiem Ainis Sproģis tika aizturēts par nepakļaušanos policijas prasībām. Pats Sproģis uzrakstīja, ka viņu aizturēja bez jebkāda pamata, un atzīmēja, ka "tika pārkāpts Valsts valodas likums, jo viss notika krievu valodā".

Asi rusofobiskā nozīmē šo situāciju komentēja Tieslietu ministrijas parlamenta sekretārs Jānis Iesalnieks (Nacionālā apvienība), paziņojot, ka aizturēšana bijusi neprofesionāla, savukārt policijas iecirknis "pārāk krievisks".

"Krieviski runājoši policijas darbinieki aizturējusi latviešu puisi Aini Sproģi, kas pazīstams ar savām miermīlīgajām vientuļajām protesta akcijām pret Kremļa algotņiem Latvijā!" rakstīja Iesalnieks, pieprasot no IeM un policijas paskaidrot "šādu cilvēktiesību pārkāpumu".

Янис Иесалниекс - Sputnik Latvija
Drošības policija nav konstatējusi krimināla rakstura informāciju Iesalnieka izteicienos

Latvijas Krievu savienības līdere Tatjana Ždanoka iesniedza sūdzību Drošības policijā ar lūgumu uzsākt kriminālprocesu pret Iesalnieku, jo viņa izteicieni bija nacionālā naida kurināšana. Kā jau bija gaidām, Drošības policija nekādus pārkāpumus neatrada.

Kopumā Uzvaras dienas svinībās pie Atbrīvotāju pieminekļa Rīgā piedalījās 150 tūkstoši cilvēku. "Mūžīgā pulka" rindās stājās 15 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju.    

Ziņu lente
0