Lielbritānijas IeM noraidījusi latviešu un lietuviešu bērnu pasu pieteikumus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ministrija nožēlo savu kļūdu, kuras dēļ cietuši simtiem cilvēku.

RĪGA, 24. augusts — Sputnik. Simtiem iesniegumu par pases izsniegšanu vai pagarināšanu ES pilsoņu bērniem, kuri piedzimuši Lielbritānijas teritorijā, Apvienotās Karalistes Iekšlietu ministrija noraidījusi kļūdas pēc, raksta Independent.

IeM dokumentu pārbaudei izmantoja 2008. gadā izlaistus noteikumu krājumu, kurš netika atjaunots līdz 2014. gadam. Kļūda bijusi saistīta ar to, ka no atsevišķu Eiropas valstu ģimenēm IeM nepieprasīja pilnu dokumentu paketi, saņemot britu pasi viņu bērniem. Rezultātā bērniem tika atteikts britu pases saņemšanā un pagarināšanā sakarā ar to, ka pieteikuma iesniegšanas laikā netika sniegtas visas nepieciešamās izziņas. Ar to saskarās pilsoņu bērni no tā dēvētājām A8 valstīm, kuras pievienojās Eiropas Savienībai 2004. gadā (Polija, Latvija, Lietuva, Igaunija un citas).

Vīrietis ar čemodānu - Sputnik Latvija
Business Insider: latvieši bēg no Lielbritānijas

Ministrija nožēlo pieļauto kļūdu un paziņo, ka šīs lietas tagad tiks izskatītas prioritātes kārtībā. Atkārtota pieteikuma iesniegšana cietušajām ģimenēm būs bezmaksas.

Bērni, kuri piedzimuši ES pilsoņiem Lielbritānijas teritorijā, ir tiesīgi automātiski iegūt britu pasi, ja vecākiem ir rezidentu statuss un reģistrācija Strādnieku programmā.

Neskatoties uz to, vecākiem nelūdza sniegt dokumentu, kurš apstiprinātu šo informāciju, kā dēļ bērniem pasu piešķiršanā tika atteikts.

"Par to nav ne mazāko šaubu — ja ES pilsonis atrodas Lielbritānijā legāli, jebkurš šeit dzimis bērns automātiski kļūst par britu. Kļūda mūsu noteikumu dokumentos novedusi pie tā, ka atsevišķi Eiropas ekonomiskās zonas valstu pilsoņi saskarās ar grūtībām, veicot viņu bērnu pasu atjaunošanu. Mēs nožēlojam jebkādas radītās neērtības vai aizkavēšanos," teikts IeM paziņojumā.

Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, kopš tā dēvēto A8 valstu iestāšanās ES, to pilsoņi devušies peļņā uz lielākām valstīm ar attīstītāku ekonomiku, uz tādām kā Lielbritānija, Francija un Vācija. Pēdējā gada laikā Lielbritānijā viņu skaits samazinājies par 117 tūkstošiem. Bulgārijas un Rumānijas pilsoņi, kuras pievienojās ES 2007. gadā, savukārt ne vien nebrauc prom, bet arī turpina ierasties Lielbritānijā: laika posmā no 2018. gada aprīļa līdz jūnijam viņu skaits sasniedzis augstāko vēsturē — 391 tūkstoti cilvēki.

Kopumā Apvienotājā Karalistē dzīvo apmēram 100 tūkstoši latviešu.    

Ziņu lente
0