Politika

CVK nepielaida Tatjanu Ždanoku Saeimas vēlēšanām

© Sputnik / Sergey MelkonovТатьяна Жданок
Татьяна Жданок - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
CVK izsvītroja Latvijas Krievu savienības līderi Tatjanu Ždanoku no deputātu amatu kandidātu saraksta Saeimas vēlēšanās.

RĪGA, 22. augusts – Sputnik. Centrālā vēlēšanu komisija nepielaida Latvijas Krievu savienības kandidāti Tatjanu Ždanoku dalībai 13. Saeimas deputātu vēlēšanās, vēsta tvnet.lv.

CVK rīcībā ir tiesas rīkojums, kurš apstiprina, ka Tatjana Ždanoka piedalījusies Latvijas Komunistiskās partijas darbībā pēc 1991. gada 13. janvāra, un pret viņu ir attiecināms Saeimas vēlēšanu likumā noteiktais aizliegums balotēties.

Tatjana Ždanoka - Sputnik Latvija
"Latvijas valdības kārtējais noziegums": Tatjana Ždanoka nav pielaista vēlēšanās

Ņemot vērā Satversmes tiesas norādījumus par to, ka katrs gadījums ir jāizskata individuāli, CVK pieprasīja papildus informāciju no Drošības policijas un Satversmes Aizsardzības biroja. Beigās CVK pieņēma lēmumu izsvītrot Ždanoku no kandidātu saraksta.

Iepriekš Latvijas Krievu savienības līdere Tatjana Ždanoka, Komunistiskās partijas biedre pēc 1991. gada 13. janvāra lūdza ST pārbaudīt Saeimas vēlēšanu likuma 5. panta atbilstību Latvijas Satversmes 1., 9. un 91 pantam. Ždanoka lūdza izvērtēt Satversmes daļu, kurā teikts: Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, un Saeimā iespējams ievēlēt jebkuru pilntiesīgu pilsoni, kurš vēlēšanu pirmajā dienā sasniedzis 21 gada vecumu, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma priekšā un cilvēktiesības tiek īstenotas bez diskriminācijas.

Taču Satversmes tiesa nolēma, ka likuma pants, kas neļauj Ždanokai balotēties vēlēšanām, atbilst Satversmei. LKS līdere paziņoja savā lapā Facebook, ka šāds ST lēmums viņu nepārsteidz un viņa to uzskata par nepieciešamu posmu ceļā uz Eiropas cilvēktiesību tiesu Strasbūrā.

"Esmu pārliecināta, ka lietā tiks gūta uzvara, un Eiropas tiesa liks Latvijai atcelt politiskos ierobežojumus, kuru pamatā ir gandrīz trīsdesmit gadus seni notikumi. Tādējādi tiks atcelts Latvijas Satversmes tiesas pašreizējais lēmums, ar kuru mūsu konstitucionālie juristi sevi apkaunojuši uz mūžīgiem laikiem," — paziņoja tolaik Ždanoka.

Iepriekš vēstīts, ka vismaz piektā daļa Saeimas deputātu ir agrākie PSRS Komunistiskās partijas biedri, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz telekanāla TV3 sniegto informāciju.

Latvijas Saeimā strādā vismaz 19 deputāti, kuri padomju laikā bija Komunistiskās partijas biedri. Atgādināsim, ka Latvijas Saeimā kopumā strādā 100 deputāti.

Открытие скакового сезона в Краснодаре - Sputnik Latvija
Politika
Vara nav ietekmējama, taču uz vēlēšanām latvieši iet kā uz zirgu skriešanas sacīkstēm

Telekanāls TV3 informēja, ka 5 deputāti, agrākie PSKP biedri, pārstāv opozīciju — "Saskaņas" frakciju, pa vienam — opozīcijā esošo Reģionu apvienību un partiju "No sirds Latvijai".

Arī valdošo partiju sastāvā ir bijušie komunistiskās parijas biedri: viens — partijā "Vienotība", divi — Nacionālajā apvienībā "Visu Latvijai" un deviņi cilvēki — premjerministra partijā "Zaļo un zemnieku savienība".

LKS atzīmēja, ka CVK ir tiesīga izsvītrot Ždanokas kandidatūru no saraksta, taču tādā gadījumā komisijas lēmums tiks apstrīdēts Latvijas un Eiropas augstākajās iestādēs.

Ziņu lente
0