Naudu jauniem robežsargiem atradīs trīs gadu laikā

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийский и белорусский пограничники общаются через границу
Латвийский и белорусский пограничники общаются через границу - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No nākamā gada budžeta Latvijas Iekšlietu ministrija šim mērķim pieprasījusi 1,2 miljonus eiro.

RĪGA, 21. augusts – Sputnik. Latvijas Valsts robežsardzes skaitliskā sastāva palielināšana bijusi ieplānota jau pirms pieciem gadiem, taču valdības apstiprinātais plāns tā arī nebija līdz galam īstenots, un tagad iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis sola nodrošināt nepieciešamo štata vietu skaitu tuvāko trīs gadu laikā, vēsta Latvijas Radio.

Baltijas jūrā mācības. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Baltijas jūrā notiek Eiropas robežsargu mācības

Robežsardzes attīstības koncepcija tuvākajiem gadiem paredz vairākas izmaiņas, tostarp, personīgā sastāva skaita palielināšanu uz sauszemes robežas. Pēc Robežsardzes pārstāves Kristīnes Pētersones sacītā, tika plānots palielināt štatu pakāpeniski, četru gadu laikā, taču līdz šim finansējums tika apstiprināts tikai 30 amatiem no gaidāmajiem 263. Nākamā gada budžetā Robežsardzes finansējuma palielināšana kļūs par vienu no prioritātēm. Dienests joprojām vēlas aicināt darbā 233 darbiniekus, cilvēki ir nepieciešami visos robežkontroles punktos un patruļās.

Esošajā amatu sarakstā ir nokomplektēti 96-97% darba vietu, paziņoja Pētersone. Darbs uz robežas turpinās, taču trūkstošie darbinieki ir nepieciešami tā lielākas efektivitātes nodrošināšanai.

"Lai garantētu intensīvu un kvalitatīvu šo pienākumu veikšanu, mums ir nepieciešamas papildus amata vietas," — paskaidroja dienesta pārstāve.

Iepriekš robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars, komentējot situāciju uz robežas, atzina, ka, lai gan ar nelegāļu ķeršanu un kontrabandas plūsmas novēršanu dienests tiek galā, jauni cilvēki ir nepieciešami.

"Šī efektivitātes izaugsme nedodas viegli. Cilvēku skaits ir tāds, kāds tas ir. Un ja nepalielina amatu vietas, cilvēkiem nāksies pildīt virsstundu darbu. Katra aizturēšana, dažādas situācijas, tas viss prasa papildus darbinieku iesaistīšanu. Mēs varam apmaksāt viņiem virsstundas, taču jādomā par cilvēkiem – nevar likt viņiem strādāt caurām dienām," — paziņoja Garbars.

Rihards Kozlovskis savukārt atzīmēja, ka jau ir aizritējusi algu reforma, kas izmaksājusi IeM 53 miljonus eiro: runa ir par faktisku algu palielināšanu, kas aicina nepieļaut esošā robežsargu skaita samazināšanos.

Viņš uzsvēra, ka tagad ministrija plāno palielināt robežsargu skaitu trīs gadu laikā, turpināsies arī infrastruktūras veicināšanas darbi. Par kādu vakanču skaitu būs runa, Kozlovskis neprecizēja. Nākamā gada budžetā IeM pieprasījusi 103,15 miljonus eiro, no tiem 1,2 miljoni eiro jauniem robežsargiem.

На границе Латвии и России - Sputnik Latvija
Robežsardze pārbaudījusi pirmos nožogojuma kilometrus pie Latvijas un Krievijas robežas

Iepriekš Normunds Garbars paziņoja, ka Robežsardzes tehniskais nodrošinājums šobrīd atrodas minimāli nepieciešamajā līmenī. Ar Baltkrieviju noslēgts līgums par robežas sakārtošanu, Latvijas un Krievijas robeža jau tiek savesta kārtībā.

Garbars atzīmēja, ka šogad uz Latvijas robežas jau ir aizturēti 127 cilvēki – vairāk, nekā visa pērnā gada laikā, kad tika aizturēti 120 pārkāpēji. Visbiežāk robežsargi aiztur vjetnamiešus, taču šogad bijis ļoti daudz arī trešo valstu pilsoņu, kuri centušies iekļūt Latvijā ar līdzjutēja pasi pēc Krievijā notikušā pasaules čempionāta futbolā. Ar analoģisku problēmu saskarās Lietuva un Igaunija, beigās sacīja Valsts Robežsardzes vadītājs.

Ziņu lente
0