Nevar dzīvot uz pulvera mucas: Latvijas cūkkopji ir izmisumā

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasСвиньи в стойле на мясоперерабатывающем комбинате
Свиньи в стойле на мясоперерабатывающем комбинате - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Augstie biodrošības standarti nav palīdzējuši lielai cūkkopības saimniecībai glābties no ĀCM uzliesmojuma, mazo fermu īpašniekiem neiztur nervi.

RĪGA, 20. augusts — Sputnik. Pēdējo četru gadu laikā Āfrikas cūku mēris (ĀCM) ienācis 62 cūku fermās Latvijā, vēsta Latvijas Radio.

"Salīdzinot ar 2016.gadu ir samazinājies kopējais ganāmpulku skaits, samazinājies būtiski no 1-9 cūku ganāmpulku skaits saistībā ar to, ka nevar izpildīt biodrošības prasības un negrib turpināt. Nu, ir smagi," – stāstīja Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece.

Latvijā ir aptuveni 4,3 tūkstoši cūku fermu, kurās mīt apmēram 300 tūkstoši cūku. Šis skaits ir ievērojami samazinājies kopš 2014. gada, kad valstī pirmo reizi tika konstatēta bīstamā infekcijas slimība. Nopietnākais ĀCM perēklis tika konstatēts šomēnes saimniecībā "Druvas Unguri". Neskatoties uz augstajiem biodrošības standartiem, infekcija iekļuva arī tur, un nācās likvidēt 15 tūkstošus cūku. Tas ir nopietns trieciens nozarei, atzina Lejniece.

В екатеринбургском парке бабочек начался роман между дикобразом и морским свином - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eksperimenti ar cūkām: Baltijā Pentagons pēta bioloģiskā kara stratēģiju

"Ļoti daudzi saka: es neredzu vairs ekonomisko pamatu, arī emocionāli ir smagi strādāt šajā situācijā. Nevar ilgstoši dzīvot uz pulvera mucas. Cilvēki saka, ka nervi vairs netur. Cilvēki, kas ir gados, saka: "Mēs sākam rēķināt, vai labāk pašiem neatteikties, redzot, to, ka arī ar augstu biodrošību saimniecībās nonāk (ĀCM – red.)," – stāstīja Cūku audzētāju asociācijas vadītāja.

Pārējiem cūkkopjiem nākas rēķināties ar vēl stingrākām biodrošības prasībām, secināja Zemkopības ministrijas valsts sekretāre Dace Lucaua.

"Es neesmu dzirdējusi par gadījumiem, ka kāds domātu iziet no šī biznesa. Nozare cīnās un arvien ciešāk apjožās ar biodrošības lietām un arvien stingrāk kontrolē savu darbinieku, produkcijas un transporta kustību. Nozare ir ļoti labā attīstības līmenī, tādēļ tas nav tik vienkārši nolemt pārprofilēties. Tādēļ noteikti ir jāmēģina turēties un cīnīties," — viņa ir pārliecināta.

Cīnīties nolēmis arī Raimonds Kalvāns, uzņēmuma "Ancers" īpašnieks, kura fermās Krimuldā un Salaspilī pērn tika konstatēts ĀCM.

"Tas ir tas, ko mēs zinājām nosacīti vislabāk. Mēs nemākam kviešus sēt vai maizes cept vai cepures adīt. Tā saimniecība ir piemērota cūkkopībai. Tādēļ mēs nolēmām neiet slēgšanas ceļu, bet sanākt kopā un darīt šīs lietas tā, kā darījām kādreiz. Būs lemts – mēs izdarīsim daudz labāk. Tas ir karš! Mēs vēl joprojām nezinām, kādā veidā vīrusa nesezonā mums tas vīruss tika," — viņš saka.

Patlaban saimniecībā pie Krimuldas ievestas 800 cūku mātītes, Salaspilī – aptuveni 5 tūkstoši cūku. Biodrošības pasākumi abās saimniecībās ir ļoti stingri.

Ziņu lente
0