Viens slims amerikānis var "apglabāt" agroķīmijas monstru Monsanto

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasУчастники акции в Берлине против американского концерна Monsanto — компании, которая производит трансгенные семена растений.
Участники акции в Берлине против американского концерна Monsanto — компании, которая производит трансгенные семена растений. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzvara tiesvedībā pret korporāciju Monsanto var pārvērst skolas stadiona uzraugu no Kalifornijas par agroķīmijas korporāciju "kapraci".

RĪGA, 19. augusts — Sputnik. Sensacionālā tieslieta saskaņā ar skolas teritorijas uzrauga prasību pret ķīmijas gigantu Monsanto turpinās, kā jau bija gaidāms. Tā ir tikai pirmā prasību lavīnā, ar ko saskārušies agrāro ķimikātu ražotāji, portālā Sputnik Igaunija stāsta Aleksejs Toms. Vācu gigantiskais farmaceitisko preparātu un ķīmijas ražotājs Bayer, kas nesen apvienojās ar Monsanto, cieš nopietnus finansiālos zaudējumus – akciju cenas krītas.

Молоток судьи - Sputnik Latvija
Tiesas prasībā pret mēslojuma ražotāju dārznieks attiesājis gandrīz 300 miljonus dolāru

ASV tiesu sistēmas lēmums uzskatīt Monsanto ražotos un visā pasaulē ļoti pieprasītos herbicīdus, kuru sastāvā ir glifosāts, par cilvēku onkoloģisko slimību vaininiekiem, radījis tiesas prasību virkni. Portāls Euractiv vēsta, ka dažādās tiesās iesniegti vairāk nekā 5 tūkstoši prasību pret Monsanto. Savukārt vācu izdevums Wirtschaftswoche vēsta, ka grupa fermeru no Arkanzasas un Dienviddakotas apņēmušies tiesāties ar korporāciju jautājumā par to, ka, iespējams, bīstams ir vēl viens tās ražotais herbicīds, Dicamba.

Formālā Bayer un Monsanto apvienošanās notika 7. jūnijā un izmaksāja tām aptuveni 60 miljardus eiro. Rezultātā radies agroķīmiskais gigants, kas tagad plašas Eiropas sabiedrības, "zaļo" un patērētāju tiesību aizstāvības biedrību pārstāvu acīs iemieso vispasaules ķīmisko ļaunumu. Agroķīmijas uzņēmuma neveiksme tiesā ir trieciens abām korporācijām.

Korporācija ir pārliecināta: preparāts nav kaitīgs

10. augustā Kalifornijas tiesa nolēma, ka Monsanto ir jāizmaksā 289 miljoni dolāru skolas teritorijas uzraugam Dveinam Džonsonam, kurš apgalvo: kompānijas ķimikālijas izraisījušas viņam neārstējamu onkoloģisku slimību. Glifosāts, kas Baltijas valstīs pazīstams ar nosaukumu RoundUp, jau vairākus gadus rada strīdus starptautiskā līmenī.

Par strīdu, kas Eiropas valstīs izcēlās sakarā ar glifosātu, rakstīts jau iepriekš, jo ķimikālija RoundUp ir populāra lauksaimnieku vidū, kuri nesaskata citas alternatīvas cīņā pret nezālēm, tāpēc nevēlas atteikties no Monsanto produkcijas. Zinātniski apstiprināti un pamatoti pierādījumi tam, ka šie preparāti veicina bīstamas slimības, nav iegūti, taču mediķi šajā jautājumā nav vienisprātis. Tiesa, pati korporācija uzver, ka ķimikāliju lietošanā jāievēro piesardzība.

"Tiesas lēmums ir pretrunā zinātnieku liecībām, kuri pierāda, ka glifosāta lietošanai nav nekāda sakara ar Ne-Hodžkina limfomu (slimība, kas diagnosticēta Dveinam Džonsonam – red.) – paziņoja korporācija Bayer.

Gaidāmas pārmaiņas starptautiskajā agroķīmijas tirgū

Весенние полевые работы на полях - Sputnik Latvija
Amerikāņu "Roundup" indē putnus Latvijā

Jādomā, tāda mēroga uzņēmumiem summa 289 miljonu dolāru apmērā, kas jāizmaksā saskaņā ar tiesas lēmumu, nelabojamus zaudējumus neradīs, taču līdzīgu summu izmaksa saskaņā ar vairākiem tūkstošiem prasību, līdztekus akcionāru panikai un banku šaubām var kopumā nodarīt lielu kaitējumu. Tiesu sistēma ASV līdzinās tās kādreizējās metropoles, Lielbritānijas precedentu sistēmai, tas ir ar vienu vienīgu kādas tiesas lēmumu pietiek, lai pārējās ņemtu vērā jau esošo Monsanto apsūdzības precedentu.

Protams, korporācijas rīcībā joprojām ir juristu armijas, apelāciju un atbildes prasību iespējas, tā ir neizmērojami stiprāka, nekā katrs prasītājs, kas pret to vērsies. Tomēr, ja tās ienaidnieku loks ir izveidojies un pat trūcīgs skolas stadiona uzraugs var apmaksāt advokātus, kuri tiesā pieveikuši korporācijas "vilku suņus", tās situācija nav nekāda labā, un ienaidnieki ir ļoti spēcīgi.

Ziņu lente
0