Polijas aizsardzības ministrs uzskata, ka ASV veidos militārās bāzes valstī

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pentagons devis rīkojumu sastādīt raportu "par iespējām izvietot Polijā ASV kara bāzes", informējis Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks.

RĪGA, 17. augusts — Sputnik. Ļoti ticams, ka ASV izveidos Polijā pastāvīgās kara bāzes, informējis Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks, vēsta Press.lv.

Intervijā televīzijas un radio kompānijai TVP ministrs pastāstīja, ka rit pārrunas par bāzu izveidi, taču nekādu informāciju par termiņiem nesniedza.

Военнослужащие на фоне эмблемы NATO - Sputnik Latvija
Sapņi par NATO: analītiķis ieteicis Gruzijai nepieļaut Baltijas kļūdas

Vēstīts, ka Pentagons devis rīkojumu sastādīt raportu "par iespējām izvietot Polijā ASV kara bāzes".

Iepriekš Polija piedāvāja ASV izvietot savā teritorijā bruņutehnikas divīziju. Varšava informēja, ka gatava šim nolūkam atvēlēt 1,5-2 miljardus dolāru. Piedāvājums tika izteikts divpusējo attiecību ietvaros.

Jūlija sākumā ASV pastāvīgā pārstāve NATO Keja Beilija Hatčinsone apstiprināja, ka Vašingtona izvērtēs šo piedāvājumu.

"Viņi piedāvāja pastāvīgu dislokāciju. Protams, mēs izskatām visus piedāvājumus. Tomēr lēmums patlaban netiek pieņemts," — viņa paziņoja telekanāla Fox News ēterā.

Politiķe atgādināja, ka patlaban Polijā ASV vienības dislocētas pēc rotācijas principa. Hatčinsone pastāstīja, ka ASV Kongress uzdevis Aizsardzības ministrijai aprēķināt ASV karavīru jaunās dislokācijas izmaksas jebkurā vietā, ne tikai Polijā.

Iepriekš Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs norādīja, ka ASV karabāzes izvietošana Polijā ir Varšavas suverēns lēmums, taču tas novedīs pie Krievijas pretdarbības, un piebilda, ka NATO infrastruktūras tuvošanās KF robežām neveicina stabilitāti kontinentā.

Krievijas pastāvīgais pārstāvis Eiropas Savienībā Vladimirs Čižovs, komentējot ASV un Polijas plānus, norādīja, ka bruņutehnikas divīzijas dislokācija Polijā pārkāptu Krievijas un NATO pamataktu.

Военнослужащие на фоне эмблемы NATO - Sputnik Latvija
Latvija palielinās NATO karavīru skaitu tās teritorijā

"Ja īstenosies poļu radikālā ideja par veselas ASV bruņutehnikas divīzijas dislokāciju, turklāt par Polijas līdzekļiem, tas būs nopietni. Tas būs 1997. gada Krievijas un NATO pamatakta tiešs pārkāpums, kurā atrunāta atteikšanās no būtisku militāro spēku izvietošanas.

"Pašā aktā termins "būtiski militārie spēki" nav precizēts, taču turpmākajos Krievijas un NATO dokumentos konkrēti norādīts, ka runa ir par spēkiem, kuri skaitliski pārsniedz brigādi. Divīzija a priori ir lielāka nekā brigāde," — precizēja Čižovs.    

Ziņu lente
0