Kur tad Latvijas karogs: latviešu alpīnisti tikuši līdz Monblāna virsotnei

© Foto : pixabayLatvijas karogs
Latvijas karogs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas alpīnisti beidzot tikuši līdz pašam augstākajam Eiropas Savienības punktam – Monblāna virsotnei: viņiem līdzi būtu jābūt Latvijas karogam.

RĪGA, 16. augusts — Sputnik. alpīnisti no Latvijas pabeiguši savu kalnā kāpšanu uz Monblānu un publicējuši savā Facebook lapā video no Eiropas Savienības augstākā punkta, vēsta Mixnews.lv.

Latvijas alpīnisti ieplānoja kāpšanu Monblānā šī gada maijā. Toreiz preses konferencē alpīnistu iniciatīvās grupas pārstāvis Ansis Egle stāstīja, ka ekspedīcijas dalībnieki vēlas uzstādīt Monblāna virsotnē Latvijas karogu 10 metru augstā mastā. Ja alpīnistiem būtu izdevies to izdarīt, viņi kļūtu par rekordistiem un iekļūtu Ginesa rekordu grāmatā.

Rekorda uzstādīšanas ideja piederēja ekspedīcijas vadītājam Aldim Kunšteinam, kuram jau bijusi kāpšanas pieredze Monblānā un kurš apgalvoja, ka zina, cik grūti būs nest kalna virsotnē mastu un karogu, tādēļ projektu var droši saukt par traku, neparastu, ambiciozu, atšķirīgu un riskantu.

Neskatoties uz to, augustā latviešu alpīnisti sāka kāpt kalnā. Taču nokļūstot ar karogu un mastu 3137 metru augstumā, ekstrēmie alpīnisti sastapa Francijas policiju, kura atlidoja pie viņiem ar helikopteri. Žandarmus izsauca mājas saimniece, kur entuziasti palika nakšņot.

Kārtības sargi aizliedza masta pacelšanu Monblāna virsotnē un konfiscēja to. Kā noskaidrojās aizliegums ir saistīts ar kalnu rajonu īpašās uzraudzības režīmu, kurš tika ieviests pēc vairāku alpīnistu nāvēm.

Alpīnisti no Latvijas nepadevās un turpināja kāpt virsotnē, taču jau bez cerības sasniegt rekordu. Monblāna augstums sasniedz 4810 metru — tas ir augstākais Alpu un Eiropas punkts, ja neņem vērā Kaukāza virsotnes. Vēl pirmdien, 13. augustā, latviešu alpīnistu komanda sasniedza 3800 metru augstumu, savukārt jau trešdien, 15. augustā, plkst. 8:43 pēc Latvijas laika, viņi uzsāka tiešraidi Facebook tieši no kalna virsotnes.

Latvieši plānoja uzstādīt savas valsts karogu Monblāna virsotnē bez desmit metru masta, taču video Latvijas karogs neskaidra iemesla pēc neiekļuva.

Grupas vadītājs Aldis Kunšteins pēc masta konfiskācijas paziņoja, ka alpīnisti cer nākotnē pabeigt iecerēto līdz galam un tomēr uzstādīt rekordu.

Vērts atzīmēt, ka 7. augustā, kāpjot Monblānā, pazuda trīs itāļu alpīnisti. Tiek uzskatīts, ka viņi novirzījušies no maršruta, vēlāk viņu līķus atrada franču glābēji.

Pirms nedēļas, 2. augustā, kļuva zināms par trīs citu alpīnistu nāvi, kuri kāpa Monblānā. Saskaņā ar aģentūras France-Press datiem, visi trīs atradušies vienā saitē un, visticamāk, nogāzās no liela augstuma.    

Ziņu lente
0