Dzelzceļa posmā Mažeiķi – Reņģe ielikta simboliskā pirmā sliede

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas dzelzceļi un poļu naftas koncerns Orlen pārvarējušas savas domstarpības – Lietuva sākusi atjaunot dzelzceļa posmu Mažeiķi – Reņģe.

RĪGA, 16. augusts — Sputnik. Lietuvas Valsts dzelzceļu kompānijas Lietuvos geležinkeliai ģenerāldirektors Mantass Bartuška un Polijas naftas koncerna Orlen vadītājs Daniels Obajteks ielikuši simbolisko sliedi atjaunojamā dzelzceļa posmā starp Orlen Lietuva piederošo Mažeiķu NPR Lietuvā un Reņģi Latvijā, kā arī parakstījuši abu kompāniju sadarbības vienošanos, vēsta BNN.

Vienošanās paredz, ka Lietuvos geležinkeliai turpmāk vadās Orlen Lietuva kravas uz Poliju. Līdz šim Lietuvos geležinkeliai pārvadāja Mažeiķu NPR produkciju tikai pa Lietuvas teritoriju, kas izraisīja Latvijas pārvadātāju neapmierinātību.

​Kā Mažeiķos preses konferencē uzsvēra Lietuvas transporta ministrs Roks Masjulis, sliežu ielikšanai dzelzceļa posmā Mažeiķi — Reņģe ir simboliska nozīme, jo tas apstiprina, ka pārvarēta nesaprašanās starp Lietuvas geležinkeliai un Orlen.

"Šī nesaprašanās un sliežu ceļu izjaukšana pirms daudziem gadiem ne vien noveda pie Orlen Lietuva un Lietuvos geležinkeliai konflikta, bet arī nomāca attiecības starp mūsu valstīm," piebilda viņš.

​Bartuška nosauca šo dienu par vēsturisku. "Šodien mēs sākam sliežu ceļu — red.) atjaunošanu un pāršķiram jaunu lappusi. Tā ir partnerības diena, kad mēs kopā ieliekam nākotnes pamatus," pateica Lietuvas dzelzceļa uzņēmuma vadītājs.

​Savukārt Obajteks paziņoja, ka parakstītā vienošanās ļaus pārvadāt vairāk kravu un būs izdevīga gan Lietuvai, gan Polijai.

​Dzelzceļa posmu Mažeiķi — Reņģe demontēja Lietuvas puse 2008. gadā ar remonta ieganstu, kurš netika pabeigts arī pēc desmit gadiem. 20 kilometru sliežu ceļa neesamība iedragāja Latvijas tranzīta jaudu un palīdzēja Klaipēdas ostai palielināt kravu apgrozījumu, jo tas bija īsākais ceļš no Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīcas uz Latvijas un Igaunijas ostām.

2011. gadā poļu Orlen kompānija, kura kontrolē Mažeiķu rūpnīcas kravu plūsmu un piegādā degvielu Latvijai, iesniedza sūdzību Eirokomisijai, vainojot Lietuvas dzelzceļu kompāniju negodīgā konkurencē. 2013. gada martā komisija sāka oficiālu izmeklēšanu sakarā ar iespējamu Lietuvos geležinkeliai ļaunprātīgu monopola statusa izmantošanu, kuras rezultātā Lietuvas kompānijai tika uzlikts sods 27,87 miljonu eiro apmērā, tāpat tai bija likts atjaunot sliežu ceļus.    

Ziņu lente
0