Vai vietējās firmas spēj konkurēt ar ārzemju kompānijām: ko domā Latvijas iedzīvotāji

© Foto : StockSnapGrafiks
Grafiks - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iespējams, Latvijas iedzīvotājiem trūkst pārliecinošu vietējo uzņēmumu veiksmes stāstu, uzskata SKDS direktors Arnis Kaktiņš.

RĪGA, 15. augusts — Sputnik. Tikai puse Latvijas iedzīvotāju lielākā vai mazākā mērā piekrīt apgalvojumam, ka vietējie uzņēmumi spēj konkurēt ar ārzemju kompānijām, liecina pētniecības centra SKDS rezultāti. Par to pastāstīja centra direktors Arnis Kaktiņš.

"Gada laikā samazinājusies iedzīvotāju ticība Latvijas uzņēmēju konkurētspējai ar ārvalstu uzņēmumiem. Patlaban vairs tikai 13% par to ir pilnībā pārliecināti. Vai vainīgs būtu pārliecinošu veiksmes stāstu trūkums?" vaicā Kaktiņš.

​Šī gada jūnijā ticība vietējo uzņēmumu konkurētspējā sasniedza minimālākos rādītājus kopš 1996. gada. Aptaujāto vidū 13% absolūti pārliecināti, ka Latvijas uzņēmumi spēj veiksmīgi konkurēt ar ārzemju firmām, vēl 37% drīzāk piekrīt šim apgalvojumam. Tātad kopumā pozitīvi atbildējusi tikai puse respondentu.

Работа за компьютером - Sputnik Latvija
Latvijas eksporta nākotne: vai IT spēs apdzīt tranzītu

Četri no desmit aptaujātajiem (39%) vietējo uzņēmumu konkurētspējai netic.

Visvairāk latviešus iedvesmoja vietējo uzņēmumu panākumi 2005. un 2006. gadā — toreiz tiem ticēja gandrīz divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju. Tolaik Latvija ekonomika pārdzīvoja strauju izaugsmi, kopā ar citiem "Baltijas tīģeriem".

Toreiz skeptiski bija noskaņoti mazliet vairāk par ceturtdaļu aptaujāto, taču kopš 2007. gada skeptiķu daļa nav nolaidusies zemāk par 31%.

Lietotājs Harijs Puga uzskata, ka galvenais, lai ticību sev nezaudētu paši uzņēmēji.

​Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, konkurētspēja ir viena no Latvijas valdības prioritātēm. Neskatoties uz to, Latvija paliek viena no atpaliekošākajām ES valstīm investīciju daļā.    

Ziņu lente
0