Kreilis: 2000 eiro alga drīzumā pārstās būt par "kosmosu" Latvijā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Strādnieku deficīts liek uzņēmumiem celt algas, vairs nav aiz kalniem diena, kad 2000 eiro uz rokām būs ierasta lieta Latvijā, uzskata Jānis Kreilis.

RĪGA, 14. augusts – Sputnik. Bakalaurs šodien Latvijā var viegli saņemt 1000 eiro algu, savukārt labam speciālistam arī 1500 eiro vairs nav "kosmoss", uzskata darba meklējumu portāla reemigrantiem dibinātājs Jānis Kreilis, raksta Dienas Bizness.

Pēc viņa sacītā, šodien Latvijas tirgū vērojams strādnieku trūkums un piedāvājuma pārpilnība, un šī situācija ir izdevīga darba meklētājiem – cīņā par kadriem kompānijas gatavas palielināt algu.

Официантка в кафе - Sputnik Latvija
Restorāna īpašniece Rīgā: oficianti nav atrodami pat par 1500 eiro un 15 brīvdienām

"Tas nozīmē, ka šodien labam speciālistam nerunājot jau par vadītājiem, nopelnīt 1500 eiro uz rokām – tas vairs nav "kosmoss". Turklāt jāņem vērā, ka algas pieaug par 10% gadā, un jau pēc trīs gadiem uz rokām būs jau 2000 eiro. Jā, es, protams, saprotu, ka ir vēl daudz citu faktoru, piemēram, kā attīstīsies pasaules ekonomika, vai tā nebuksēs, vai nepārkarsīs Latvijas tirgus un daudz kas cits. Taču vispārējās tendences paliek nemainīgas: protoši un zinoši cilvēki Latvijā varēs pelnīt arvien vairāk un vairāk. Un inflācija taču joprojām nepārsniedz 3% gadā," — pateica Kreilis.

Pēc viņa sacītā, pirms desmit gadiem uzņēmumi izvirzīja ļoti augstas prasības darba meklētājiem, un varēja izvēlēties labākos, jo bija pietiekams skaits kandidātu.

"Meklējot, piemēram, mārketinga speciālistu, uzņēmums varēja norādīt prasībās piecu gadu darba pieredzi, tostarp, prasmi virzīt tekstus AdWords, Facebook un Twitter, valodas zināšanas, tostarp vācu un franču, prasmes strādāt grafiskā dizaina programmās un vēl maģistra grādu. Un par to visu tas bija gatavs maksāt 500 latu uz rokām," — atzīmēja Kreilis.

Savukārt šodien bakalaurs, kuram ir divu svešvalodu zināšanas un pāris gadu darba pieredze, var atrast darbu par 1000 eiro uz rokām, paziņoja viņš.

Eiro - Sputnik Latvija
Latvijas jaunieši pirmajā darba vietā vēlas saņemt algu 1000 eiro apmērā

"Ja tā turpināsies, tad pēc dažiem gadiem par vienīgo prasību kandidātam kļūs spēja elpot," — noslēdza savu domu Kreilis, citējot kādas Latvijas kompānijas personāldaļas darbinieci.

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka gandrīz 70% Latvijas uzņēmēju ir noraizējušies par darbaspēka trūkumu, par to liecina Latvijas Tirdzniecības un ražošanas kameras veiktā aptauja. Aptaujas laikā noskaidrojās, ka visvairāk darbinieku trūkst celtniecībā, pakalpojumu nozarē, tirdzniecībā un medicīnā.

Ziņu lente
0