Tikai 40% ieslodzīto Latvijas cietumos runā latviski

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ap 60% ieslodzīto Latvijas cietumos nerunā latviski, savukārt apmēram simts no tiem nerunā pat nedz krieviski, nedz angliski.

RĪGA, 13. augusts – Sputnik. Ieslodzījumu vietu pārvaldes priekšniece Ilona Spure paziņoja, ka vairāk nekā puse ieslodzīto Latvijas cietumos nerunā latviski, vēsta portāls grani.lv.

Labošanas darbu kolonijas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ieslodzīto trūkuma dēļ Vecumniekos slēdz cietumu

"Būsim reāli: latviešu valodā nerunājošo daļa ir aptuveni 60%," — pateica Spure, atbildot uz jautājumu, vai tiesa, ka vairums ieslodzīto Latvijas cietumos runā krieviski.

Tāpat viņa atzīmēja, ka Latvijas cietumos tiek uzturēti apmēram simts citu valstu pilsoņi, kuri neprot valsts valodu. Pēc viņas sacītā, cietumu darbiniekiem dažkārt klājas grūti, kad runa ir par sarunāšanos ar šādiem ieslodzītajiem, minot Vjetnamas pilsoņu piemēru, kuri nonāk cietumā par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu.

"Tā ir diezgan liela problēma, proti, ja viņi ir 25 vai 50 cilvēki un neviens nerunā krieviski, latviski vai angliski, tad beigu beigās darbinieks ir radošs un spiests pat zīmēt bildītes, lai varētu ar viņu sazināties," — piebilda Spure.

Tāpat Spure pastāstīja, ka kopējais ieslodzīto skaits Latvijas cietumos turpina samazināties, taču sūdzību mazāk nekļūst. Reaģējot uz sūdzībām, tiek iesaistīti diezgan daudz administratīvo resursu. Lielākoties ieslodzītie sūdzas par uzturēšanas apstākļiem cietumā un infrastruktūras jautājumiem.

Jaunā cietuma makets Liepājā - Sputnik Latvija
Liepājā taps ES standartiem atbilstošs cietums

Pašlaik Latvijā darbojas 10 ieslodzījuma vietas. 2017. gada 31. decembrī cietumos atradās 3765 ieslodzītie (1051 arestēto un 2714 notiesāto).

Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, atsevišķos valsts reģionos trūkst cietumu apsargu un uzraugu. It sevišķi šī problēma ir aktuāla Rīgai.

Latvija atrodas 126. vietā pasaulē pēc ieslodzīto skaita, Latvijas cietumos atrodas 4243 cilvēki. Tāpat Latvija atšķir no citām Eiropas valstīm ar to, ka šeit uz vienu arestantu vidēji ir tikai 2,5-3 kvadrātmetri platības. Tas ir sliktākais rādītājs. Monako, piemēram, viens ieslodzītais dzīvo 14 kvadrātmetru platībā, Francijā – 11, Austrijā – 10.

Ziņu lente
0